El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat la creació d'"un gran model fundacional de llenguatge d'intel·ligència artificial (IA)" entrenat "específicament" en castellà i la resta de llengües cooficials d'Espanya, aquest diumenge, en el seu discurs durant el sopar oficial del Mobile World Congress (MWC) -que se celebra entre aquest dilluns i dijous al recinte Gran Via de Fira de Barcelona- i que ha tingut lloc en el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Sánchez ha explicat que per a això, el Govern col·laborarà amb el Barcelona Supercomputing Center (BSC), la Xarxa espanyola de supercomputació, la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua (RAU) i l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola.
Per ampliar l'abast del projecte, el president del Govern ha convidat els països iberoamericans perquè s'afegeixin a la iniciativa. Sánchez va mostrar el seu convenciment que Espanya jugarà "un paper rellevant en el desenvolupament de la IA", va confiar el president espanyol, que també va demanar de fer "una reflexió profunda sobre l'impacte d'aquesta tecnologia en la societat, els drets, les llibertats i la democràcia, però també en el mercat de treball i en el disseny de polítiques públiques".
Sánchez ha subratllat la importància del BSC i ha assegurat que el Govern té l'objectiu de reforçar i impulsar el desplegament de la intel·ligència artificial generativa. Aquest desplegament es donarà en el teixit productiu, el sistema científic i el disseny de polítiques públiques, amb l'objectiu que Espanya lideri en l'àmbit europeu i internacional el desenvolupament de la intel·ligència artificial.
També ha dit que el Govern està treballant per impulsar el sector digital a Barcelona i Espanya i ha explicat que té cinc grans prioritats. D'una banda, ha assenyalat el desplegament de la fibra òptica, que està 35 punts percentuals per sobre de la mitjana europea, i que s'ha "apostat amb decisió" per tancar la fractura digital entre el medi rural i el medi urbà. A més, ha assenyalat l'aposta pel reforç de l'autonomia estratègica a Europa, el compromís amb la formació digital i l'impuls a la transformació digital del teixit empresarial.
La revolució de la IA
En el marc de les activitats que aquest diumenge s'han desenvolupat a Barcelona, com a avantsala del saló, el present i el futur de la intel·ligència artificial ha estat esmentat en més d'una ocasió. En la mateixa línia, el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, ha cridat a un debat profund sobre els àmbits que es volen "reservar els humans" davant de l'evolució de la intel·ligència artificial (IA). Ha subratllat la necessitat d'"un gran consens" sobre la IA en el que participin tots els agents socials, la societat civil i les administracions públiques i ha afegit que l'actual és "una revolució industrial en tota regla" i que la IA tindrà un impacte extraordinari en el funcionament de la societat.
El ministre també ha assegurat que el Govern està "reorientant" la seva estratègia per propiciar aquest debat i impulsar-lo des de l'àmbit públic. Escrivá ha assegurat que "en aquest viatge, la col·laboració publicoprivada és absolutament fonamental", i que la indústria i els operadors són necessaris, i també ho és que treballin conjuntament.
El ministre ha destacat que aquesta és una de les principals prioritats del seu ministeri, i ha valorat que el d'Espanya té el segon govern d'Europa que l'ha creat, després de Noruega.