El Consell de Ministres del passat 4 de febrer va aprovar l'avantprojecte de llei que redueix la jornada laboral a 37,5 hores, davant les 40 hores actuals, segons va anunciar la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. La rebaixa de la jornada, en paraules de Díaz, "millorarà no només les condicions, sinó també la productivitat." La ministra va matisar què s'entén per productivitat: "La productivitat lligada als treballadors ha augmentat un 15% en els últims anys, però la del capital ha descendit un 21%.

Quan es parla de productivitat, cal assenyalar qui no està fent els deures". A més, va afirmar que la reducció de la jornada laboral contribuirà a la reducció de l'absentisme, en referència a l'increment de les baixes per malalties comunes.

Registre de les interrupcions

El text arribarà al Congrés dels Diputats en les setmanes entrants i incorpora un apunt en el qual es detalla que "els empleats registraran totes aquelles interrupcions de la mateixa que afectin el seu còmput". En concret, l'Article 34 bis. Registre de Jornada, assenyala que "les persones treballadores practicaran els seients de forma personal i directa, immediatament a l'inici i acabament de cada jornada, de manera que l'empresa no pugui condicionar el seu contingut. Igualment, registraran totes aquelles interrupcions de la mateixa que afectin el seu còmput".

Puja l'import de les infraccions greus

Queda encara un temps perquè aquesta obligació entri en vigor, ja que començarà a aplicar-se després dels sis mesos de la seva publicació en el BOE i encara ha de superar tota la tramitació parlamentària. De moment no s'ha fet pública una guia amb les pautes a seguir per aquestes interrupcions de feina (pausa de l'entrepà, sortir a fumar...) però els incompliments en aquesta mesura suposaran sancions de fins a 10.000 euros en els casos més greus, d'acord amb la modificació que inclou el mateix avantprojecte de llei.

A més, després de l'aprovació d'aquesta normativa, la sanció s'imposarà al treballador. De fet, en avantprojecte de llei per a la reducció de la jornada laboral s'assenyala que les sancions s'han tornat més estrictes, primer perquè les multes s'aplicaran individualment per cada treballador afectat en comptes d'imposar-se de manera global a l'empresa i l'import de les infraccions greus serà més elevat: augmentant el límit màxim de 7.500 euros a 10.000 euros.

Multes de fins a 10.000 euros

Amb tot, la infracció de les normatives i els límits legals o pactats en matèria de jornada, feina nocturna, hores extra, hores complementàries, descansos, vacances, permisos, registre de jornada i, en general, el temps de feina se sancionaran, en el seu grau mínim, amb multes de 1.000 euros a 2.000 euros; en el seu grau mitjà, de 2.001 euros a 5.000 euros i, en el seu grau màxim, de 5.001 euros fins als 10.000 euros.