La Societat de Gestió d'Actius procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) va registrar unes pèrdues de 824 milions d'euros en la primera meitat de l'exercici. Es tracta d'un augment de les pèrdues del 15,2% respecte als 715 milions d'euros que la societat va registrar un any abans.

Segons l'informe semestral d'activitat publicat avui, els ingressos es van situar en 1.119 milions d'euros, davant els 1.066 milions de juny de 2022, en tant que la xifra de negoci va ser de 39 milions, davant els 129 milions negatius d'un any abans, evolució "consistent" amb el menor pes dels actius financers a la cartera, la qual cosa permet generar més ingressos.

L'entitat va tancar el mes de juny amb unes vendes totals d'actius (habitatges, terres, terciari i préstecs) de 1.165 milions d'euros, un 1% més, en un context "complex" caracteritzat per la menor activitat al mercat immobiliari, a causa de l'impacte de la inflació i els tipus d'interès.

Pel costat dels costos financers, el derivat del deute "sènior" es va situar en 350 milions d'euros, per sobre dels 158 milions del primer semestre de 2022, el que va influir en l'esmentat increment de les pèrdues.

Segons explica la nota, aquestes pèrdues podrien empitjorar, ja que el marge brut (entès com l'import de les vendes menys l'import a què va rebre els actius) és negatiu, de -141 milions, ja que l'entitat s'està desprenent de la cartera que presenta "més dificultats".

Alhora, Sareb suporta una sèrie de despeses d'explotació significatives (serveis externs, despeses fiscals, manteniment d'actius), producte de la progressiva transformació de préstecs en immobles.

Si ja el desembre de 2022 els fons propis eren negatius per valor de 2.545 milions d'euros, a tancament de juny de 2023 se sumeixin uns altres 824 milions d'euros corresponents a les esmentades pèrdues semestrals, fins a assolir uns fons propis negatius de 3.369 milions d'euros.

No obstant això, l'entitat explica que gran part d'aquestes pèrdues provenen de la venda d'actius que comptaven amb minusvàlues comptables, per la qual cosa ja estan proveïts d'acord amb la normativa comptable en vigor. Al tancament de l'exercici 2022, Sareb tenia constituït un fons per deteriorament d'11.622 milions d'euros, a conseqüència de les minusvàlues comptables de tots els actius que manté en cartera, explica la nota, que afegeix que el patrimoni net està estabilitzat.

Les vendes d'habitatges van créixer un 8%, fins a les 5.309 unitats, "gràcies a l'impuls d'Árqura Homes", explica l'entitat. Si s'amplia aquesta dada amb les vendes de la resta d'actius (terres, terciari i préstecs) que componen la cartera de Sareb, el volum d'ingressos assoleix els 1.165 milions d'euros, el que suposa un 1 % més, gairebé totes a través de canals minoristes, sense acudir al mercat institucional.

La companyia espera millorar aquestes xifres al tancament de l'exercici, ja que la migració dels "servicers" que es va produir en la segona meitat de l'any 2022 encara va afectar la comercialització de la cartera de desinversió els primers mesos de 2023, en els que es va acabar d'estabilitzar aquesta activitat.

Sareb ven més de 4.000 habitatges fins al juny

Sareb va vendre fins al juny 4.089 unitats d'habitatges, a les que es van sumar unes altres 4.193 unitats d'annexos (garatges i trasters) procedents de la seva cartera de desinversió, amb uns ingressos de 389 milions d'euros, un 15 % menys que un any abans.

A aquestes xifres se suma l'aportació als comptes de Sareb d'Árqura Homes, una àrea de la companyia que s'ha consolidat com a clau per a la bona marxa dels ingressos.

Árqura ja compta en el seu historial amb 2.328 habitatges escripturats des de la seva constitució, i ha aprovat el desenvolupament de 9.330 habitatges en total, amb una inversió pròxima als 1.700 milions d'euros, dels quals s'havien executat un 42 % a tancament de juny.

L'activitat de Sareb se centra a generar ingressos mitjançant la gestió i venda dels seus préstecs i immobles per cancel·lar l'import més gran possible del deute emès en el moment de la seva constitució avalada per l'Estat, uns 50.781 milions d'euros, entre actius immobiliaris i financers. Des de la seva creació i fins a final de juny de 2023, Sareb ha reduït la mateixa en 20.428 milions d'euros, un 40 % del total.