Les exportacions del sector agroalimentari català han assolit un nou rècord amb 15.727 milions durant el 2024, un 2,6% més en valor que l'any anterior, segons les dades facilitades aquest dimecres per l'empresa pública Prodeca. Aquest increment és significatiu perquè s'ha donat en un context de caiguda generalitzada de les exportacions, segons el conseller d'Agricultura, Òscar Ordeig, i els directius de Prodeca.
En aquesta evolució analitzada en l'últim informe del sector elaborat per Prodeca, confirma un any més l'èxit de l’estratègia de les empreses catalanes, basada en la valorització del producte per davant del volum. En els darrers 10 anys,
les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 90% en valor i un 16% en volum, demostrant una millora de la competitivitat i capacitat d’adaptació del sector a les noves demandes dels consumidors internacionals.
Per destí, el mercat que ha tingut millor comportament és l'europeu, ja que disposa d'una major estabilitat institucional amb una xarxa de distribució més "segura i ràpida". "Potser no hi hem donat molta importància, però cal fer-ho valdre", ha dit el conseller Ordeig. Aquesta tendència es va iniciar el 2023 amb l'augment del pes de les exportacions a la Unió Europea, que actualment representen el 63,66% del total, un increment significatiu respecte al 55,85% de l'any 2022.
Fora del mercat europeu, destaquen els creixements a Amèrica del Nord (+22%), Amèrica Llatina (+7,41%) i l'Europa extracomunitària (+10,42%), fet que posa de manifest la capacitat del sector per expandir-se a nous territoris estratègics.
Més teixit empresarial
El teixit empresarial dins d'aquestes activitats es consolida i referma amb la creació de noves empreses. El 2024, el nombre d’empreses exportadores regulars ha crescut, arribant a un total de 3.193 empreses, amb 198 noves societats mercantils respecte a l’any anterior (+6,6% en comparació amb el 2023).
Les exportacions agroalimentàries de Catalunya creixen tres punts per sobre de la mitjana del conjunt de les exportacions catalanes, contribuint de manera decisiva a consolidar-se com el primer sector econòmic del territori. Per tant, cal destacar que un de cada set euros exportats per Catalunya prové del sector agroalimentari català. Alhora, respecte del conjunt de les exportacions del sector alimentari espanyol, les vendes a l'exterior de les firmes catalanes representen gairebé un de cada quatre euros (21,19%).

D’altra banda, l’agroalimentari es manté com a tercer sector econòmic exportador per darrere dels productes de semimanufactures i els béns d’equip amb qui retalla distància situant-se a només 108 milions d'euros de diferència. Així mateix, un de cada set euros exportats per Catalunya provenen de l’agroalimentari català (15,71%).
Pel que fa al superàvit comercial, Catalunya el manté amb una taxa de cobertura del 105% el 2024. Aquest indicador evidencia la solidesa del sector, la seva capacitat per generar valor afegit i la creixent competitivitat de les empreses catalanes a escala internacional.
Els productes gurmet al capdavant
Per tipus de producte, un terç de les exportacions correspon a l'ampli segment dels productes gurmet (fine food), on Catalunya pot oferir una diversitat d'articles. Les dades de Prodeca concreten que el 2024, que segueix sent el primer sector exportador en valor, representant més del 33% del total exportat. Aquest creixement es deu a l'increment de la demanda internacional de productes d'alta qualitat com dolços, cacau, cafè, infusions, snacks i plats preparats.
Aquest segment ha tingut molt bona evolució a tots els mercats, especialment a mercats europeus (+10,85%), els asiàtics (+11,35%) i el nord-americà (+9,32%). Només ha decrescut lleugerament a Orient Mitjà i Oceania.
Respecte a altres productes, el sector carni, tot i continuar sent el primer sector en volum, ha registrat un ajust amb una caiguda del 4,83% en valor. La reducció de les vendes de porcí a la Xina (-26,18%) ha tingut un impacte notable, mentre que la carn de boví ha experimentat un fort increment (+32,17%), gràcies a la recuperació del mercat algerià on el 2024 ha venut 49,46 milions d'euros. També hi ha hagut un augment de la demanda en mercats europeus com Portugal (+15,80%) i Itàlia (+6,79%).
Els olis vegetals han experimentat un creixement superior al 13% en valor, perquè cada vegada més es demana producte d'alta qualitat. Destaca l'augment de les exportacions d'oli d'oliva als Estats Units (+104,19%), Itàlia (+60,42%) i Japó (+40%).
El sector de la fruita i horta ha mantingut un bon comportament, amb un augment del 3,6% en valor i un 5,76% en volum. L'exportació de fruita ha trobat un creixement especialment destacat a Portugal (+40,06%) i al Regne Unit (+18,63%), mentre que s'ha registrat una disminució en mercats com Itàlia (-12,64%).
Pel que fa als vins i escumosos, la trajectòria ha estat dispar. Ha experimentat una lleugera reducció del -0,35% en valor, però ha aconseguit revalorar el producte gràcies a un increment del preu mitjà per litre del 10,96%. Destaca el creixement en mercats com Estats Units (+10,44%) i Canadà (+7,36%).