Un dels motors habituals de l'ocupació el setembre, el sector educatiu, ha iniciat el curs amb 1.082.670 afiliats, la qual cosa suposa 145.032 menys que els que estaven d'alta de mitjana al juny. El mercat laboral va crear 8.805 llocs de treball de mitjana durant el mes de setembre, principalment per l'impuls de l'educació, on es van comptabilitzar 49.858 d'ocupats més que l'agost, quan es van perdre 72.338 llocs de treball que es van sumar als 122.551 destruïts al juliol.
Comparant així amb les dades mitjanes de juny, la diferència és de 145.032 afiliats, un dèficit que les contractacions de setembre no han acabat de tancar en espera de veure què passa l'octubre amb l'inici de més extraescolars i serveis auxiliars al sector de l'educació i amb la cobertura de vacants.
"Acomiadaments per vacances"
Aquesta tendència de baixes en l'afiliació a la Seguretat Social al juliol i agost i altes al setembre, o el que es denomina "acomiadaments per vacances", és un comportament habitual al sector de l'educació i activitats relacionades, vinculat al ritme del curs escolar. Així, l'any passat l'educació va perdre 170.000 llocs de treball entre juliol i agost, que van recuperar completament entre setembre (85.817) i octubre (191.154).
El secretari d'Estat de Seguretat Social, Borja Suárez, va explicar aquesta setmana que les previsions apunten a un increment més intens de l'habitual en l'educació aquest octubre, a causa que l'ocupació al sector ha començat el setembre de forma "ranca" per motius "de calendari". Aquest any, el curs escolar ha començat en moltes comunitats entorn del 9-10 de setembre, quan en anys anteriors solia ser al voltant del dia 6.
Problemes de temporalitat
Darrere d'aquest comportament de l'ocupació en l'educació hi ha, d'una banda, la situació de la temporalitat en les administracions públiques, en les quals és habitual que el personal docent interí cessi al juliol i torni al setembre, però també cert frau en la contractació en l'ensenyament privat, segons denuncien els sindicats. Uns 60.000 docents del sector públic estan en situació d'interinitat i no arriben a cotitzar els mesos requerits (uns cinc mesos i mig de mitjana a Espanya) per arribar a juny amb dret a mantenir-se d'alta i cobrar les vacances d'estiu.
"No és acceptable tenir a aquest col·lectiu en aquesta situació", critica a EFE el president del sector nacional d'educació de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), Mario Gutiérrez, que reclama més transparència a totes les administracions per saber quants professionals estan en situació d'interinitat.
A aquesta situació se sumen les dificultats per trobar professors d'especialitats i els retards addicionals que pot portar per als reforços amb comptar amb pressupostos generals, la qual cosa aquest any ha portat l'escola pública a reobrir les aules amb un dèficit de 45.778 docents i una interinitat del 21,06%. En el mateix sentit, el responsable de Política Educativa del sindicat de docents STEs-i, Fernando Villalba, assegura que en l'educació pública, sobretot a l'ESO, s'està produint una "gran renúncia". Això es deu a les dificultats per trobar docents que imparteixin determinades assignatures optatives, però tampoc troncals com matemàtiques, física i química o anglès, per les males condicions laborals ofertes.