El sector immobiliari segueix sent una activitat que atraurà a la inversió al llarg del 2025, especialment els fons institucionals internacionals. Aquesta és una tendència que s’ha donat des del 2021 per la recuperació postpandèmia, però en el context actual ajuda la baixada dels tipus d’interès i una certa estabilització dels mercats internacionals.

A Catalunya aquesta situació es traduirà en una inversió prevista d’uns 3.000 milions d’euros per al conjunt del sector, cosa que suposa un increment d’entre el 15% i el 20% respecte de 2024, segons ha avançat aquest dimarts la consultora CBRE, amb l’informe Real Estate Market Outlook 2025. La inversió serà sensiblement inferior a la del 2021 i 2022, quan la inversió anual va arribar a superar els 3.500 milions d'euros a Catalunya.

El director de CBRE Barcelona, Xavier Güell, ha exposat que el creixement de la inversió està en línia amb el bon comportament que ha registrat l’immobiliari en els últims anys a Catalunya. El 2024 s’ha tancat amb un 33% més d’inversió, amb 2.500 milions, per sobre dels augments del 20% que es van registrar de mitjana a Espanya i a Europa. De fet, a Espanya, el balanç del darrer any ha estat bo, amb un volum lleugerament superior a la mitjana dels últims deu anys, assolint els 14.000 milions d’euros. La xifra contrasta amb els 11.613 milions d'euros de 2023, un any marcat per la pujada dels tipus d’interès i les incerteses macroeconòmiques. Del volum executat el 2024, Madrid representa un 32%, mentre que Barcelona concentra el 16%.

El repte de l'habitatge a Catalunya

Tornant a les previsions del sector per a Catalunya aquest 2025, el portaveu de CBRE ha constatat que el segment residencial -de compra o lloguer- és un dels grans reptes del sector. Malgrat que el nombre de visats d’obra nova manté creixements del voltant del 20%, l’oferta segueix sent reduïda si es té en compte el nombre de llars que s’haurien de crear, per la qual cosa la pressió sobre els preus de compra es manté molt tensionada.

En aquest sentit, sobre el pla del Govern que contempla la construcció de 50.000 habitatges públics fins al 2030, Güell ha assegurat que les seves conseqüències seran "bones", però ha afirmat que "el sector públic no sap desenvolupar habitatge". "Creiem que construir habitatge passa tant sí com no pel sector privat o, en el millor dels casos, per la col·laboració publicoprivada", ha assenyalat durant la presentació de l’esmentat informe.

En aquest sentit, el sector de l’habitatge assequible (affordable) també està guanyant interès, perquè la rendibilitat associada a l'habitatge de lloguer, especialment a zones urbanes, ha incrementat la confiança dels inversors en el segment d'aquests tipus d’habitatges assequibles. De fet, per a Espanya, s'estima que el percentatge de llars en règim de lloguer el 2028 augmentarà del 25% actual a més del 26%, segons dades de CBRE.

Aquestes i altres raons fan que a Catalunya l'evolució del sector obra residencial vagi molt lligada a les residències d'estudiants, un sector a l'auge a tot Europa, en contraposició amb “la compravenda d'habitatges per llogar, amb un escenari de més incertesa a causa de la legislació vigent”.

Operacions en el sector hoteler

Més bones perspectives es donen per a la inversió hotelera, amb les operacions de compra-venda que ja estan en marxa i perquè obtenen uns resultats d’explotació positius; en oficines i en logística. A Espanya, en el sector hoteler es van fer operacions en més de 180 actius hotelers, amb més de 17.000 habitacions, i un volum d’inversió de 3.500 milions d’euros. Els experts de CBRE consideren que continuarà també l'interès per destinacions atractives però menys madures, projectes de reconversió i ús mixt, segments alternatius com branded residences i serviced apartments, mercat de luxe i ultraluxe així com producte econòmic.

En el cas de les oficines, amb el bon comportament del mercat el 2024, quan la contractació ha superat en un 20% el volum total de 2023, l’any present es presenta amb el pronòstic que es contractin 350.000 metres quadrats, un augment anual també del 20%. A Barcelona ciutat, el 2024, s’ha tancat amb 280.000 metres quadrats contractats -menys que a Madrid, que ha assolit els 540.000 metres quadrats- perquè hi ha hagut operacions que s’han ajornat al primer trimestre de 2025.

Oficines més cares

El pes més gran de les oficines en l'estratègia de les companyies i la més polarització del mercat (en una decidida aposta per espais de qualitat) continuaran impulsant les rendes prevalgui a l'alça, amb la previsió de poder superar fins i tot els 32 euros per metre quadrat al final d'any, per sobre dels 30 euros actuals, ha dit Güell.

Tot i aquest creixement, Barcelona continuaria com una de les ciutats europees amb les rendes més baixes, molt per darrere de Londres (143,75 euros), París (101,00 euros) o Milà (60,3 euros). De fet, entre les principals ciutats europees, la capital catalana només supera en rendes Lisboa i Varsòvia, amb 28,00 euros i 27,12 euros per metre quadrat, respectivament.

Dins el mercat de Barcelona, ​​el 22@ ha tornat a guanyar pes, amb una quota del 31% sobre el total de la contractació el 2024. De cara a aquest any, CBRE preveu que mantingui aquest pes en un 30% i abast una contractació de prop 100.000 metres quadrats. El 22@ es continua mostrant resilient tot i tenir encara una elevada disponibilitat que alenteix la presa de decisions per part dels llogaters, a mesura que les opcions es vagin reduint aquest procés hauria de ser més ràpid i dinamitzar el mercat i les firmes. En el cas de Barcelona, continua desatacant el paper que juguen les empreses de gaming, que segueixen apostant per ampliar espai en edificis de qualitat.

En concret, el barri barceloní del 22@ ha representat 3 de cada 10 metres quadrats d'oficines contractades el 2024, i la previsió del CBRE és que el barri mantingui el pes i arribi a una contractació d'uns 100.000 metres quadrats.

"Si en tot el sòl disponible del 22@ es construïssin habitatges, es generarien 8.400 llars amb espai per a 21.300 habitants", ha assegurat Güell. "Això suposaria un increment del 160% de la població del barri, que avui solament concentra el 6 % dels habitants de la ciutat", ha afegit.

Segons l'informe, alguns sectors alternatius, com els centres de dades i els immobles sanitaris, també experimentaran un creixement significatiu aquest any.

Respecte a la logística, el pronòstic és d’una certa estabilització perquè el 2024 hi ha hagut un notable dinamisme el 2024, amb una contractació per sobre dels 710.000 metres quadrats (+33% respecte al 2023), a Catalunya. En aquest segment, per l'alta demanda i l'oferta de producte limitada, les rendes seguiran apujant-se: el preu se situarà per sobre dels 9,00 euros mensuals per metre quadrat a la primera corona de Barcelona, on la disponibilitat de naus és de només un 3%.

Alhora, la tercera corona mantindrà la seva tendència descendent, i a la segona corona, la disponibilitat podria continuar pujant per l'entrada prevista de prop de 100.000 metres quadrats en construcció, actualment disponibles.