Manca de sòl, tensió al mercat i problemes administratius. El sector immobiliari s'ha reunit aquest dimecres al congrés The District de Barcelona en una tercera edició en la qual les protestes d'entitats socials han pres protagonisme a primera hora del matí. Alguns dels directius assistents a l'acte han titllat de "normal" les mobilitzacions per part dels concentrats que es manifestaven pel dret a l'habitatge i han assegurat que la resposta passa per una col·laboració entre les entitats públiques i les privades.
Així, Oriol Barrachina, conseller delegat de Cushman & Wakefield a Espanya, ha indicat que "és evident que tenim un problema i no l'estem resolent" i ha afegit que gran part de l'estoc està "obsolet". En aquest sentit, el directiu ha apuntat que "cal transformar els actius de forma ràpida" i ha agregat que "el capital està allà i hem de trobar les rendibilitats adequades per poder-ho fer". Pel que fa a la col·laboració publicoprivada, Barrachina ha reclamat "agilització" per part de les administracions i major capacitat de rapidesa en els tràmits. "Les administracions han de fer la seva part de feina", ha reiterat. En una línia similar s'ha manifestat la promotora d'Aedas Homes, María José Leal, que ha afirmat que "és una necessitat social". A més, el conseller delegat de Cushman ha criticat que tenim un "problema" des del punt de vista de l'obsolescència i que la clau de tot es troba en la "cooperació i col·laboració".
Habitatge social a Espanya
De fet, el director de Nebext, l'empresa organitzadora de l'esdeveniment, Albert Planas, ha defensat en declaracions a l'ACN que aquest és el tema "central" de l'edició d'aquest any i ha demanat més col·laboració entre els diferents agents. "Avui en dia el primer problema social que hi ha a l'Estat és l'accés a l'habitatge, sobretot per joves i famílies vulnerables", ha dit, i ha recordat que a Espanya només un 2,5% del parc és d'habitatge social, percentatge que es troba per sota de la mitjana europea. "Alguna cosa hem fet malament al llarg dels anys", ha reflexionat.
Planas ha xifrat en 700.000 els habitatges que caldrà construir a l'Estat fins al 2030 (tenint en compte el ritme de creació de llars que hi ha actualment) i ha assegurat que això suposarà una inversió equivalent al 5% del PIB. "Les administracions no tenen els recursos per poder fer front a aquesta necessitat", ha opinat. "No ho pot fer el sector privat sol ni tampoc el públic", ha argumentat.
Com també Barrachina, el director de Nebext també ha sostingut que cal "més sòl disponible" per fer habitatges i el mateix ha justificat el director de la consultora CBRE a Barcelona, Xavier Güell, que ha posat el focus en el districte del 22@. "Les ciutats del futur han d'anar cap a un mix d'usos i en el 22@ hi falta habitatge", ha apuntat. Així, ha defensat que més sòl "ajudaria a donar oxigen als preus", tant de venda com de lloguer.
Crítiques a les administracions
Els diversos directius han criticat les regulacions que les administracions han posat en marxa per facilitar l'accés a l'habitatge i han opinat que han aconseguit "l'efecte contrari". "Tenim menys habitatge, menys habitatge protegit del que s'havia previst i això fa que per un desequilibri d'oferta i demanda els preus cada cop siguin més alts", ha opinat Barrachina. "Si dones facilitats i generes molta oferta, ja es generarà la mateixa regulació de preu", ha defensat, i en la mateixa línia s'ha expressat la directora financera d'Adeas Homes.