Els portals immobiliaris, les associacions i les empreses de gestió del lloguer han rebutjat l'índex de preus de referència per controlar els lloguers a les zones tensades que s'activarà al març, perquè frenarà l'entrada de nous habitatges al mercat, reduint encara més l'oferta i pressionant a l'alça els preus.
Segons recull EFE, la Federació d'Associacions Immobiliària (FAI) assegura que un índex de preus del lloguer que obligui a topar les rendes crearà més temor entre els propietaris, el que aguditzarà la fugida de llogaters d'habitatge habitual del mercat i reduirà encara més l'oferta.
FAI subratlla que ja hi ha hagut una fuga de propietaris des que la Llei d'Habitatge va entrar en vigor el maig de 2023; segons les seves dades més del 21% feia el lloguer temporal o turístic i un 13% cap a la compravenda.
Per això, considera urgent un pla de xoc entre Govern i les comunitats autònomes per frenar l'escalada de preus del lloguer i la caiguda de més d'un 30% de l'oferta. I agrega que el Ministeri d'Habitatge ha d'actuar amb rapidesa i evitar que esclati la "bombolla" del lloguer.
Des del portal immobiliari Idealista el seu portaveu, Francisco Iñareta, assenyala que l'única manera de donar-li la volta a la dramàtica situació del lloguer no és actuant en els preus sinó en la falta d'oferta i entén que dedicar temps i diners a aquest índex és llançar més gasolina al foc i una falta de responsabilitat i sensibilitat amb la desesperació de milers de famílies que no troben casa de lloguer.
En aquest sentit, creu que aquesta mesura fallida agreujarà el problema reduint més el mercat i tensant els preus a l'alça i entén que l'índex de preus confirma la crònica de la mort anunciada del mercat del lloguer, gràcies a la reincidència en polítiques ja fracassades en països del nostre entorn.
Fotocasa considera que aquest índex no serà efectiu al mercat actual, ja que aquest està dirigit a nous contractes i a grans tenidors, que conformen un percentatge molt reduït del mercat. A més, el decalatge amb què neix, en utilitzar les dades tributàries del passat exercici, no s'ajusta a la fotografia real del mercat en cada moment, el que impossibilita conèixer el preu amb rigor.
Lloguer Segur també creu que el principal problema del lloguer és la falta d'oferta, que ha tensat el mercat, amb uns preus a l'alça i subratlla que aquest índex de preus no serà la millor solució a un problema de fons, que és la falta d'habitatges de lloguer a les principals províncies espanyoles.
Pisos.com agrega que continuen existint els mateixos dubtes sobre l'efectivitat del control dels preus de lloguer i sobre la pròpia Llei d'Habitatge i afirma que no ajuda que Catalunya s'hagi mostrat en desacord amb la metodologia del càlcul. A més, considera que és un fre a la incorporació de nous habitatges al mercat del lloguer i que tindrà poca efectivitat.
Des de les formacions polítiques, Podemos subratlla que només al gener els preus del lloguer han pujat gairebé un 11% i que Espanya necessita un índex de preus de lloguer robust que faci efectiva la regulació de preus ja continguda en la Llei d'Habitatge.
Per part de SUMAR, Iñigo Errejón, ha mostrat la seva preocupació perquè entén que aquest índex deixa forquilles de ganxo massa altes que no serveixen per a res i poden ser contraproduents, no es coneixen quins criteris objectius es fixaran, també per determinar l'estat de l'habitatge, i no és vinculant per a petits propietaris i lamenta que actualment els preus del lloguer siguin un abús.