Unió de Pagesos valora un any més de manera positiva el balanç del sector porcí el 2024 a Catalunya, amb una mitjana del preu de porc d'1,722 euros el quilo viu a Mercolleida, tot i que ha registrat una disminució del 8,6% del preu de venda net respecte al 2023, que va acabar amb un preu mitjà d’1,869 euros el quilo viu. No obstant això, amb "més demanda que oferta" i amb una certa compensació per la caiguda del 12% dels costos de producció, sobretot per l'abaratiment del pinso, el sector ha mantingut el marge de beneficis, sobretot gràcies a la davallada dels costos de producció.
El motiu del manteniment de l’alt nivell del preu és per l’oferta inferior a l’Estat espanyol i a altres països europeus respecte a anys anteriors, amb comportaments similars als dels països productors europeus. Les empreses propietàries dels porcs que crien i engreixen a Catalunya han guanyat el 2024 una mitjana de 42,79 euros per cada porc.
Per encarar el 2025, des del sindicat agrari s'ha reivindicat flexibilitat en la llei que obliga a ampliar l'espai a les granges i en la normativa d'emissions; dues regulacions vigents. En aquest sentit, Unió de Pagesos ha recordat que l’obligació d’ampliar els espais disponibles a les granges arran de l’entrada en vigor del Reial decret de mesures de benestar animal al març d’aquest any també implica més despeses i un increment de la gestió administrativa, i demana una moratòria i mesures de flexibilització. Unió de Pagesos també demana informació i avaluació de les reduccions reals de les millors tècniques disponibles (MTD) per l’aplicació del Reial decret 306/2020 d’ordenació porcina, d’obligat compliment des de l’1 de gener del 2024.
Alhora, adverteix que la Directiva europea sobre emissions industrials i control integrat de la contaminació publicada el 2024 suposa que hi haurà granges més petites que quedaran incloses en les exigències d’aquesta normativa.
Dos anys 'excel·lents'
Del balanç del 2024 se n'extreu que el sector porcí de Catalunya ha consolidat els bons resultats del 2023 i ha encadenat dos anys "excel·lents" després d'un 2022 amb pèrdues, segons la Unió de Pagesos (UP). El 2024, ha estat un any en què la producció ha repuntat lleugerament respecte al 2023 i el preu de venda net ha reculat un 8,6% el 2024.
El nombre de sacrificis s'ha mantingut i les exportacions del porcí s'han consolidat durant el 2024. Així, Catalunya ha contribuït a la meitat de les vendes a l'estranger del conjunt de l'Estat -el primer productor de porc d'Europa, amb el 24% del total-. Aquest any passat han crescut les exportacions a la Unió Europea -sobretot França, Itàlia i Portugal- i això, juntament amb un augment de vendes en països com Filipines, han permès compensar el retrocés de les exportacions a la Xina.
L'estat espanyol continua lliure de PPA, una malaltia que se sol transmetre a través del porc senglar, i per això l'organització agrària ha insistit a demanar més vigilància en el moviment d'animals i un control exhaustiu de la fauna salvatge. El sector és conscient que l'expansió de la malaltia a Espanya tindria un impacte molt negatiu i "truncaria del tot" l'exportació a països tercers, com està passant a Alemanya.
Tanquen 49 granges a Catalunya
A Catalunya hi ha unes 5.300 granges de porcs amb uns 10 milions de places. D'aquestes, el 73% són d'engreix, el 14% de mares i el 8% de transició. Gairebé la meitat de les granges es consideren petites, perquè tenen un miler d'animals o menys. Segons Saltiveri, s'ha observat un procés de "concentració" en mans d'empreses integradores i un augment de les granges amb entre 1.000 i 4.000 porcs d'engreix, una mida més rendible.
El 2024 van tancar 49 granges de porcí a Catalunya i, segons UP, la tendència es manté per la falta de relleu generacional, la dificultat d'adequació per les petites dimensions i de la normativa per a les ampliacions i per a granges noves. Amb tot, l'organització agrària considera que aquest nombre es troba "dins la normalitat" i no té un impacte en la capacitat de producció.