El sector turístic espera una Setmana Santa amb més ingressos i ocupació que l'anterior, que ja va ser rècord, malgrat caure aquest any el març, mes en què el temps pot ser encara més inestable que a l'abril, en vista de l'avenç de les reserves principalment dels espanyols, encara que també dels turistes estrangers.

Els resultats solen ser "una mica més positius" quan les vacances de Setmana Santa se celebren l'abril, segons les agències de viatges, encara que reconeixen que les expectatives que tenen aquest any són "especialment" bones. La Confederació Espanyola d'Agències de Viatges (Ceav) preveu un creixement sobre la Setmana Santa de 2023, "encara que probablement no sigui de la mateixa magnitud que l'any passat", quan (caient a l'abril) va ser del 36%.

Les previsions que maneja la patronal per a la Setmana Santa de 2024 apunten a un creixement d'entre el 5% i el 10% de la facturació respecte a l'any passat, assenyalen a EFE fonts de Ceav. En la mateixa línia, els hotelers estan "molt esperançats" amb els índexs que estan rebent de Setmana Santa, que va conforme amb la tendència general, que situa al sector un 25% per sobre de la mateixa època de 2019, d'acord amb la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat).

Quant a destinacions, a escala nacional, es poden dividir les escapades en zones: les illes, les costes, les capitals de turisme interior amb especial rellevància en aquestes festes i les grans capitals com Madrid o Barcelona.

Canàries, amb més reserves que Balears

Ceav ha posat èmfasi que l'arxipèlag canari té aquesta Setmana Santa més reserves que Balears, el que atribueix a la climatologia, factor de què depenen molt també les costes peninsulars, per la qual cosa la patronal creu que "tindran una estrebada de reserves d'última hora".

La Taula del Turisme fins i tot considera que el turisme de costa tindrà "poca influència" en aquest període festiu, el protagonista del qual serà l'urbà i, així, espera que els hotels de ciutats amb més tradició de Setmana Santa i capitals turístiques assoleixin una ocupació mitjana d'un 70% durant tota la setmana i freguin un 90% en els seus dies centrals.

Quant a l'internacional, Ceav cita com a llocs més demandats les capitals europees i també viatges al Carib dominicà i mexicà, a més d'observar "com determinades destinacions asiàtiques s'estan recobrant amb força entre aquells viatgers que poden agafar més dies de vacances".

L'agència de viatges online Destinia destaca entre les destinacions internacionals favorites dels espanyols Portugal, Itàlia i França, amb ciutats com Lisboa, Albufeira, Porto, Londres, Roma i París encapçalant les preferències, i entre els nacionals, Salou, Benidorm, Mojácar, Cambrils o Platja de l'Anglès (Canàries).

Els hotelers afegeixen a aquesta llista també les estacions d'esquí, després que el fred de fa unes setmanes "ens hagi deixat bones notícies en forma de neu" a la muntanya. L'estació de Sierra Nevada assoleix actualment els 97 quilòmetres esquiables, la longitud més gran des de l'hivern 2019/20, mentre que les del Grup Aramón encaren l'arribada de la primavera amb el domini esquiable més gran de la temporada, igual com la de Baqueira Beret, superant els 150 quilòmetres de pistes oberts.

Les reserves en hotels espanyols per al període de Setmana Santa creixen 33 % respecte a l'any passat i és "especialment cridaner" l'increment de turisme internacional, "corroborant el gran atractiu que té Espanya per als viatgers estrangers", subratlla la plataforma SiteMinder. El Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia i els Estats Units figuren, en aquest ordre, entre els països que més clients aportaran als hotels espanyols aquesta Setmana Santa.

Destinia apunta a un augment de reserves molt similar, del 35 % en comparació amb l'any anterior, que atribueix principalment al turisme nacional (amb un repunt del 63 %), encara que afegeix que la quota estrangera també és notable, en representar el 28 % del total. Això la porta a afirmar que la diferència amb la Setmana Santa de 2023 és que l'any passat l'impuls de les reserves per a aquestes dates va venir donat pels turistes estrangers i aquest pels espanyols.

Preus més alts

L'augment de les reserves impactarà també en els preus als allotjaments de tot Espanya, a causa del bec en el volum d'hostes, amb pujades que poden assolir el 15% en les dates més crítiques d'aquestes vacances i en les destinacions més demandades, segons SiteMinder. La patronal hotelera Cehat, per la seva part, situa la pujada mitjana de tarifes en aquesta Setmana Santa en més del 4 %, percentatge que està alineat amb la inflació, encara que reconeix que, en alguns punts, l'augment és més gran, mentre que, en altres, s'ha estancat.

Destinia la limita a un 2%, amb un preu mitjà entorn dels 51 euros per persona i nit, encara que, malgrat això, s'observa que els espanyols en gasten menys, amb una mitjana de 44 euros, en contrast amb els 69 euros que desemborsen els visitants estrangers durant aquests dies. L'atribueix al fet que, en destinacions especialment populars entre els estrangers com Madrid, Palma de Mallorca i Barcelona, els preus són considerablement més alts que en els preferits pels turistes nacionals.