L'aplicació del Reial Decret 933/2021 sobre registre documental entrarà finalment en vigor el proper 2 de desembre després de prorrogar-se en tres ocasions i haver estat objecte constant de crítiques per part del sector turístic, que ho considera "inacceptable" i que ja estudia accions legals respecte a la seva imminent entrada en vigor, informa Europa Press.
En concret, entre les denúncies més pronunciades per la indústria estan la seva possible incompatibilitat amb el reglament de la Unió Europea, unit que la seva aprovació generaria "inseguretat jurídica i impossibilitat de compliment", desavantatge competitiu al mercat nacional i europeu, falta d'adequació tecnològica i càrrega administrativa desproporcionada per a les empreses, ja que el 95% del nucli del sector són pimes.
Recentment, la Confederació Espanyola d'Agències de Viatges (CEAV) va qualificar d'"inacceptable" aquesta normativa, confirmant que continuaran amb els seus plantejaments jurídics, tant sobre l'exclusió de les agències de viatges, com de la indústria Mice i el corporatiu.
A més, la gerent de la patronal d'Acave, Catiana Tur, va destacar aquest dimecres "la inseguretat jurídica" que planteja el Reial Decret 933/2021 i el fet que "no s'hagi comptat amb el sector" per a l'ordre ministerial anunciada sobre el nou registre de viatgers.
D'altra banda, el president de Fetave, César Gutiérrez, va confessar que "no ens crèiem que el RD finalment tirés endavant, perquè tots els informes, el de l'Agència de Protecció de Dades, el de la Comissió Europea i el del Consell d'Estat, apuntaven a moltes incompatibilitats amb les lleis vigents."
A aquestes crítiques se sumen les dels hotelers, ja que la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat) va denunciar que el nou reglament no només afecta negativament als turistes internacionals, sinó també als ciutadans espanyols que fan ús d'hotels i allotjaments en els seus desplaçaments dins del país.
"Aquests hauran d'enfrontar-se a tràmits administratius més complexos i tediosos, comprometent la seva experiència d'allotjament", va argumentar.
El sector estudia accions legals
Entre altres mesures, els hotelers està treballant amb experts legals per avaluar les opcions judicials disponibles, amb l'objectiu d'impugnar la normativa "pel seu impacte desproporcionat i la seva incompatibilitat amb les directives europees".
La patronal Cehat considera que aquestes accions són "necessàries" per defensar els drets dels viatgers i garantir un entorn regulatori "equilibrat i just" per als establiments turístics.
"Fa mesos que sol·licitem diàleg i propostes concretes per garantir la seguretat jurídica i la viabilitat del sector, però no hem rebut cap resposta. Davant d'aquesta falta de voluntat política, ens veiem obligats a plantejar vies legals per protegir tant els empresaris com els viatgers", va recalcar el seu president, Jorge Marichal.
La mateixa disposició es troba en les agències de viatge, Acave, UNAV i Fetave, que ja van comunicar que estan estudiant accions legals contra el nou registre de viatgers.
"Vulnera la normativa europea de protecció de dades per la quantitat de dades sensibles i personals que exigeix obtenir a les empreses", van criticar les tres associacions en un comunicat conjunt.
Dades de caràcter sensible
Sobre l'anunci d'una ordre ministerial, que serà sotmesa a una audiència pública de dues setmanes, les patronals d'agències veuen "altament improbable" que exclogui l'obligació de comunicar noves dades de caràcter personal "tan sensibles" com les dades de targetes de crèdit dels turistes.
Per la seva part, CEAV va demandar una ordre ministerial que "inclogui les reivindicacions del sector i que redueixi les dades a aportar", i en la qual consti expressament la menció d'exclusió d'activitats com el corporatiu i MICE, grups i l'activitat receptiva en general i, especialment, amb agències de viatges i turoperadors estrangers.
Quant a la versió d'Interior sobre "una interlocució permanent amb els sectors afectats", la mateixa CEAV va negar el "contacte continu" amb la indústria que ha afirmat tenir el departament ministerial.
"El sector ha d'assabentar-se per altres fonts dels plantejaments del Ministeri malgrat els continus intents infructuosos de contacte per part de la confederació", va criticar en aquest sentit.
A més, Cehat va denunciar que, des de la reunió mantinguda amb el Ministeri de l'Interior el passat 4 d'octubre, no ha rebut cap comunicació oficial ni avenços concrets en els aclariments promesos per Interior.
Finalment, les agències, de la mà d'Acave, UNAV i Fetave, van carregar contra el "menysteniment" del secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, que "es va negar a reunir-se amb el sector durant tot aquest procés".