L'Economia espanyola creixerà aquest 2024 al voltant del 2%, i alguna cosa més el pròxim, segons diferents previsions d'organismes nacionals, inclòs el Govern espanyol, internacionals i analistes privats. Tanmateix, el comportament dels sectors pateixen d'una gran dispersió. Per tenir una informació desagregada, CaixaBank Research ha creat l'Observatori Sectorial que ha arrencat aquest dissabte amb la publicació de l'anàlisi del primer semestre de 2024. El treball aporta previsions per a aquest any i el següent de 18 sectors entre els quals ressalten, pel seu dinamisme, el d'informació i telecomunicacions (TIC) amb una pujada del 6,5% aquest any i un 4,8% el següent; en segon lloc, la indústria química i farmàcia que creixerà un 5% en els dos anys vinents i el top-3 el completa l'hostal per nivell de creixement i dimensió, amb un augment del 3,5% aquest any i un 3% el següent, segons el treball de CaixaBank Research. Pel seu volum, la construcció serà una altra de les activitats amb un comportament per sobre de la mitjana, amb un augment del 2,7% aquest any i del 3,1% el 2025, després de la punxada de l'any passat, quan va créixer per sota del conjunt de l'economia per la frenada de l'habitatge.
Entre els sectors més febles destaquen la indústria paperera i gràfiques, amb un lleuger 0,5% tant el 2024 com en 2025, i la indústria tèxtil i el calçat, amb un augment del 0,7% en aquests dos anys. Oriol Aspachs, director d'Economia Espanyola de CaixaBank Research, ha destacat que cap sector dels analitzats no entrarà en recessió ni aquest any ni el pròxim, ja que tots tindran creixements. Encara que sí en debilitat, fins i tot alguns amb creixements inferiors a 2023. Judit Montoriol, responsable de sectors i lead economist de CaixaBank Research, per la seva part, divideix els sectors en quatre grups: sectors amb descensos en la seva activitat, amb un creixement feble, amb un creixement proper a la mitjana i amb un creixement superior a la mitjana.
Gran dispersió
Doncs bé, aquest any el 23% dels sectors analitzats tindran creixements superiors a la mitjana: en aquest grup destaquen la informació i comunicació (TIC), indústria farmacèutica, turismes i construcció. Un altre 59% serà proper a la mitjana, entre ells el sector agroalimentari, la indústria de l'automòbil, activitats immobiliàries i comerç, i el 18% restant, un creixement feble, la indústria tèxtil i la indústria paperera, amb els menors increments. Una estructura que contrasta amb la de l'any passat, quan es produeix una gran dispersió, amb un 45% de sectors amb forts increments, però amb un 41% de descensos. Tan sols el 14% dels sectors van estar propers a la mitjana el 2023.
Aspachs explica que mentre més dispersió es produeix entre sectors, menys robust és el creixement de l'economia, com va succeir l'any passat, malgrat que el PIB va pujar un 2,5% gràcies a uns sectors molt dinàmics. Tanmateix, mentre menor dispersió, més sana està l'economia, com en aquest any i el pròxim. El director d'Economia Espanyola de CaixaBank Research avança que amb les projeccions realitzades per a aquest informe, es pot afirmar que l'indicador sectorial va tocar fons en el tercer trimestre de l'any passat, amb una pujada en el quart trimestre que "ens va sorprendre". Tant, què el departament d'anàlisi de CaixaBank considera que la seva estimació d'un creixement del PIB de l'1,9% per a aquest any quedarà curta. "Si no succeeix una cosa gaire estranya, actualitzarem l'escenari a un creixement que podria ser del 2,5% aquest any", assenyala Aspachs.
Més i menys que el PIB
Així, per sobre d'1,9% creixeran, a més dels quatre sectors ja esmentats, el sector serveis en el seu conjunt (2,5%) i dins d'ell, els serveis socials i de lleure (3,5%), activitats professionals i administratives (3,4%), el comerç a l'engròs (2,1%) i transport i logística (2%). Per sota de la mitjana es queden al sector serveis el comerç detallista (1,6%) i les activitats immobiliàries (1,7%), la qual cosa sorprèn tenint en compte l'augment de la construcció, encara que les cases tarden 2 anys a estar litas. El sector primari també es quedarà per sota de la mitjana, amb un creixement de l'1,5%, encara que remuntarà les caigudes dels dos anys anteriors. En la indústria, creixeran més de l'1,9% la fabricació de material de transport (2,4%), i per sota la de maquinària (1,7%) i l'agroalimentària (1,5%).
El cas de la indústria química és un cas peculiar, ja que ve d'una evolució espectacular, amb un increment del seu valor afegit brut (VAD) del 8% el 2023; un 6,5% l'anterior i el 5,3% el 2021. Fins i tot el 2020, quan el PIB espanyol va descendir un 11%, la farmàcia va créixer un 2,7% per l'activitat lligada a la lluita contra la covid. Una cosa semblant els succeeix a les TIC, encara que amb menors ritmes, i amb un lleuger descens el 2020. El turisme, que continua creixent, s'està recuperant, no obstant això, de la singular patacada del 57% de 2020, amb diferència l'activitat que més va patir amb les mesures de confinament. La construcció va sumar a un descens del 15% aquell fatídic any, un 1% afegit el 2021.