La bretxa de gènere i la seva afectació al món laboral és objecte cada vegada més d'estudi i també d'ajuts públics per compensar-la. Les dones són els qui, majoritàriament, demanen reduccions de jornada o excedències per cuidar-se dels seus fills i això, alhora, sol alliberar el marit o exmarit en la seva carrera professional. El Govern va publicar el març en el BOE una nova ajuda per pal·liar aquesta desigualtat, encara que els homes també poden accedir si compleixen uns requisits: es tracta del complement de bretxa de gènere.

El complement de bretxa de gènere és un afegit a la pensió de 34,71 euros al mes per fill que pot assolir els 138,8 euros en cas de tenir 4 fills o més. El que busca el complement és compensar part dels ingressos que han deixat de rebre moltes dones per quedar-se a càrrec dels seus fills.

El poden rebre totes les mares que van haver de deixar el treball de forma temporal o que van reduir el seu horari laboral per a la cura dels fills, de manera que va afectar la pensió.

Però també els homes que han reduït durant la seva carrera laboral la seva jornada degut a cura dels fills pot accedir a aquesta ajuda, sempre que siguin fills nascuts o adoptats fins al 31 de desembre de 1994, tinguin els pares més de 120 dies sense cotitzar entre els 9 mesos d'embaràs i els 3 anys posteriors al naixement o embaràs.

També aplica per a pares de nens nascuts abans de l'1 de gener de 1995 on la suma de les cotitzacions dels 24 mesos posteriors al naixement o adopció siguin més d'un 15% inferiors als 24 mesos previs, sempre que la suma de les pensions siguin millors que la de la dona.

Aquestes persones el rebran en cas que estiguin cobrant una pensió contributiva de jubilació, incapacitat permanent o viduïtat des del 4 de febrer de 2021.

Demanar aquesta ajuda és senzill, encara que faran falta documents com els contractes laborals que reflecteixin les baixades d'hores, els certificats de naixement, etc. S'ha de fer a la Seu Electrònica de la Seguretat Social si es tenen mitjans d'identificació electrònics i, si no, mitjançant la secció habilitada de l'INSS. De forma presencial es pot fer amb cita prèvia en oficines.