D'alguna cosa va servir a milers de joves haver fet el servei militar obligatori, la mili o la prestació social substitutòria (objecció de consciència que va estar activa alguna cosa més de 10 anys) i el servei social femení, per a elles: poden jubilar-se un any abans, és a dir, al cap de 64 anys si opten per avançar la jubilació acollint-se a la jubilació anticipada, voluntària o involuntària. No obstant això, hi ha confusió al voltant d'aquest dret que es va establir el 1994, quan encara hi havia cinquens obligatoris a les casernes. A més, no s'ha de confondre amb certes professions que, per la seva perillositat, poden jubilar-se abans de l'edat legal.
En la pàgina web de la Seguretat Social amb prou feines es dedica un paràgraf a aclarir el dret. En ella, es deixa molt clar que el temps fet servir en aquests serveis obligatoris no remunerats per l'Estat només es computa per assolir el període de cotització específic en el cas de jubilació anticipada, voluntària o involuntària i amb el límit màxim d'un any. Per aquesta raó, només en el cas que la Seguretat Social detecti durant la tramitació de la jubilació anticipada que es necessita aquesta cotització extra de la mili, s'obrirà automàticament una pantalla sol·licitant que es complimenti el període de l'esmentat servei militar.
I això, a la pràctica, que significa. Actualment, l'edat legal de jubilació és de 66 anys i 6 mesos, que s'estabilitzarà en 67 a partir dels nascuts el 1960. Ara bé, hi ha la possibilitat de jubilar-se a partir dels 65 anys (2 anys abans de l'edat de jubilació, actualment al cap de 64 anys i 6 mesos), cobrant el màxim de pensió, com que no (...) penalitzat pels coeficients reductors. Però per tenir tal dret n'hi ha, entre altres requisits, d'haver cotitzat almenys 35 anys , sense comptabilitzar la part proporcional per pagues extraordinàries ni l'abonament d'anys i dies de cotització per cotitzacions anteriors a l'1 de gener de 1967.
35 anys treballats
I aquí poden començar els conflictes, ja que és possible no poder sumar aquells 35 anys de cotització. Doncs bé, si no s'ha cotitzat (i parlem de cotitzar, no de treballar, i per això convé assegurar-se consultant la vida laboral que aporta la Seguretat Social i comptabilitza tots els anys cotitzats i perquè basi) és quan es pot acudir als mesos fets servir en la mili, l'objecció de consciència i el servei social femení que es va incloure a partir de 2021.
Però ull! Cal tenir molt clar, que la mili, només aporta temps (com a màxim 12 mesos, encara que s'haguessin fet més) i no cotització. En definitiva, l'Exèrcit no va cotitzar pels reclutes obligatoris. Encara que manca d'importància, perquè per calcular la base reguladora s'utilitza -de moment- els últims 15 anys cotitzats, encara que se n'ha ampliat 25, podent descomptar els dos pitjors, encara que tardarà diversos anys a entrar en vigor. En qualsevol cas, per sota dels 35 anys que s'exigeixen.
A més, si vols jubilar-te a l'edat ordinària (67 anys o 66 anys i 6 mesos aquest mateix any), tampoc no et sumarà més temps, la qual cosa és molt important, perquè per cada any treballat de més (retard de la jubilació), la pensió s'incrementa un 4%. No obstant això, a més dels 35 anys cotitzats, hi ha altres requisits per poder avançar fins a dos anys la jubilació sense patir penalitzacions econòmiques a la pensió.
- Tenir complerta una edat que sigui inferior en dos anys, com a màxim, a l'edat exigida, deixant fos els treballadors d'alguns sectors professionals per la realització d'activitats penoses, tòxiques, perilloses o insalubres i les persones amb discapacitat igual o superior al 45% o al 65%.
- Trobar-se en alta o situació assimilada.
- Del període de cotització, almenys 2 anys hauran d'estar compresos dins dels 15 immediatament anteriors al moment de causar el dret o al moment en què va cessar l'obligació de cotitzar, si s'accedeix a la pensió de jubilació anticipada des d'una situació d'alta o assimilada a l'alta sense obligació de cotitzar.
- Per als autònoms, a efectes d'acreditar el període mínim de cotització efectiva (35 anys), serà necessari que, en els últims 10 anys cotitzats, almenys 6 corresponguin a períodes d'activitat efectiva en aquest sistema especial. A aquests efectes, es computaran també els períodes de percepció de prestacions d'atur de nivell contributiu en aquest sistema especial.
- Per a treballadors a temps parcial, per acreditar el període mínim de cotització de 35 anys, s'aplicaran les regles establertes en article 247 del text refós de la Llei General de la Seguretat Social.
- Una vegada acreditats els requisits, l'import de la pensió a percebre ha de resultar superior a la quantia de la pensió mínima que correspondria a l'interessat per la seva situació familiar al compliment dels 65 anys. En cas contrari, no es podrà accedir a aquesta fórmula de jubilació anticipada.
12 mesos, màxim
La mili va estar en vigor fins a 2001, quan José María Aznar la va abolir. Des de 1991 fins al final, es feien 9 mesos de mili; de 1984 a 1991 van ser 12 mesos i des de 1968 a 1984, s'estava a les casernes 18 mesos. La Seguretat Social, el 1994, va topar a 12 mesos el temps que es computa per a la Seguretat Social, per la qual cosa la majoria dels que es vulguin acollir a aquest dret podran sumar entre 9 i 12 mesos, encara que alguns, treballadors actualment en actiu, van complir amb 18 mesos, per la qual cosa en perden 6. Com a curiositat, de 1912 a 1925 es feien 3 anys i entre 1925 i 1968 va baixar a 2 anys. Encara que no era igual per a tothom. Abans de la Guerra Civil, es podria rebaixar el temps dels serveis, pagant fins a 5.000 pessetes de les de llavors, complint només 6 mesos, davant els 3 de la resta.
Tràmits
El temps de servei militar obligatori -també voluntaris com paracaigudisme, ferroviaris- per accedir a la jubilació anticipada ha de documentar-se i demostrar-se a fi que la Seguretat Social l'afegeixi a la seva vida laboral. La instància per aconseguir el certificat s'ha de dirigir a Delegació del Ministeri de Defensa de la província, on es residia en el moment d'incorporar-se al servei militar. Per a això:
- Has d'emplenar la instància oficial corresponent per a aquest tràmit.
- Presentar còpia del DNI i cartilla militar. En el cas que sol·licitis el reconeixement de període voluntari o excedent de l'obligatori, hauràs de documentar-ho.
Amb el certificat obtingut de la Direcció General de Personal Militar -Àrea de Pensions- de la Delegació del Ministeri de Defensa que acredita la realització del servei militar obligatori, se sol·licita a la Seguretat Social la inclusió d'aquell temps en la teva vida laboral.