La Seguretat Social ha llançat una nova aplicació mòbil que permet, entre altres tràmits, donar-se d'alta com a autònom, obtenir la vida laboral, actualitzar dades o tenir tota la informació sobre la cotització de les pràctiques formatives. L'aplicació, presentada aquest dilluns per la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, incorpora tots els tràmits que ja estan disponibles al web Import@ss i afegeix noves funcionalitats com rebre avisos o descarregar documents i tenir-los guardats al dispositiu.
El web de Import@ss, han recordat des de la Seguretat Social, va acumular l'any passat 35,6 milions de visites i en el que va de 2024 suma 24,4 milions. Saiz ha destacat en la presentació que aquesta eina no busca substituir l'atenció personalitzada, sinó "apropar i sumar" amb especial focus en els joves.
També han insistit que la plantilla de la Seguretat Social no es veu afectada, si no que es busca que tinguin els millors instruments per donar atenció a les demandes dels ciutadans. Els sindicats CSIF, CCOO i CIG han iniciat aquest mes un calendari de mobilitzacions en l'àmbit de la Seguretat Social, a tot el territori nacional, davant de "l'increment de la càrrega de treball i les difícils condicions laborals per prestar un servei adequat als ciutadans".
Joves, autònoms, artistes i ocupació de llar
L'aplicació ofereix quatre perfils diferents per relacionar-se: autònoms, ocupació de llar (tant per a empleades com per a ocupadors), artistes i alumnes en pràctiques, recull EFE.
En aquest últim punt, es permet que cada estudiant pugui accedir al seu perfil personal, consultar una guia per resoldre dubtes o realitzar tràmits com sol·licitar el número de la Seguretat Social, descarregar de l'informe de vida laboral o el de bases de cotització.
En el cas dels autònoms, es poden tramitar altes i baixes, modificar la base de cotització, consultar rebuts o simular quotes; mentre que en l'ocupació de llar també es facilita les altes i baixes, actualitzar el salari i jornada de la persona empleada o consultar els rebuts emesos, entre d'altres.
Per al col·lectiu d'artistes s'ofereix el poder gestionar la situació d'inactivitat, sol·licitar la devolució d'ingressos per bases cotitzada o demanar la baixa al cens d'artista.