Els comptes de la Seguretat Social van presentar un saldo positiu de 14.007 milions d'euros a 30 de juny de 2023, equivalents un 1% del producte interior brut (PIB), segons les dades publicades aquest dilluns pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Aquesta xifra suposa un increment del 33,3% respecte al mateix període de l'any anterior, quan va anotar un saldo positiu de 10.511,3 milions.

Segons expliquen des del Ministeri, aquesta xifra s'obté de la diferència entre uns drets reconeguts per operacions no financeres de 104.244 milions d'euros, que mostren un increment de l'11,5%, i obligacions reconegudes de 90.237 milions, que creixen un 8,7% interanual. En termes de caixa, la recaptació líquida del sistema assoleix els 103.050 milions d'euros, amb un augment de l'11,5% respecte a l'exercici anterior, mentre els pagaments presenten un increment del 8,4%, fins a assolir els 89.893 milions d'euros.

Els ingressos per cotitzacions segueixen a l'alça

Els ingressos per cotitzacions socials a la Seguretat Social continuen augmentant i en aquest primer semestre de l'any registren un increment del 10% interanual, assolint els 75.942 milions d'euros. Si es prenen com a referència les dades de l'últim exercici que no va estar afectat per la pandèmia (2019), l'increment de les cotitzacions és del 23,9% (14.646 milions d'euros més).

D'aquesta forma, els ingressos per cotitzacions socials continuen marcant màxims històrics en termes absoluts i també registren l'increment més gran dels últims 16 anys en els primers sis mesos de l'any. Si es descompten els ingressos corresponents al Mecanisme d'Equitat Intergeneracional, en vigor des del passat 1 de gener, l'increment de les cotitzacions socials seria del 8,2% interanual. Aquest comportament de les cotitzacions ve impulsat per l'evolució de les cotitzacions d'ocupats, que experimenten un increment interanual del 10%, fins a assolir els 71.338 milions d'euros (6.506 milions d'euros més), a causa del bon comportament de l'ocupació en el primer semestre de l'any.

A més, les cotitzacions d'aturats es xifren en 4.604 milions d'euros, la qual cosa representa un augment del 9,1% (385 milions d'euros més).

Les prestacions a famílies i institucions creixen un 9,1%

Pel costat de la despesa, les prestacions econòmiques a famílies i institucions van assolir els 84.641 milions, un 9,1% més que en el mateix període de l'any anterior. Aquesta xifra representa un 93,8% de la despesa total realitzada en el sistema de Seguretat Social. La partida més gran, de 77.470 milions, correspon a pensions i prestacions contributives, amb un augment d'un 8,9%.

En una anàlisi detallada de l'àrea contributiva, la despesa en pensions (incapacitat permanent, jubilació, viduïtat, orfandat, en favor de familiars i complements de pensions contributives per a la reducció de la bretxa de gènere) s'incrementa un 10,5% fins als 68.541 milions d'euros, a causa de l'augment del nombre de pensionistes (1%), a la pujada de la pensió mitjana (9,6%), així com a la revalorització general del 8,5% de les pensions contributives a l'exercici 2023.

Respecte als subsidis d'incapacitat temporal, la despesa total disminueix un 2,1% respecte al mateix període de l'any anterior, fins a assolir els 6.577 milions d'euros, mentre les prestacions per naixement i cura de menor, corresponsabilitat en la cura del lactant, risc durant l'embaràs i durant la lactància natural i cuidat de menors afectats per càncer o una altra malaltia ascendeix a 1.970 milions (un 6,3% més).

Les pensions i prestacions no contributives, inclosos els complements per mínims de les pensions contributives, assoleixen els 7.171 milions d'euros, un 11,1% més que en el mateix període de l'exercici anterior, motivat fonamentalment perquè es manté l'increment extraordinari del 15% a les pensions de jubilació i invalidesa en la seva modalitat no contributiva i Ingrés Mínim Vital (IMV) que s'està aplicant des de juliol de l'any passat.