Mal clima, sequera i caiguda de la producció. Segons l’Organització Internacional del Cafè, que representa el 93% de la producció mundial del gra, la davallada del producte ha provocat que, si l’habitual és que Europa tingui cafè per a quatre mesos, actualment només n’hi ha per a sis setmanes. L’advertència l’ha fet Vanusia Nogueira, presidenta executiva de l’Organització Internacional del Cafè, que està composta per 42 països productors i set països importadors.
El motiu principal és la caiguda dràstica de la producció, especialment pel mal clima en països productors com el Brasil o el Vietnam. Paral·lelament, el sector també ha vist un augment molt elevat de la demanda, la qual cosa ha provocat que en els darrers anys la diferència entre l’oferta i la demanda s’hagi eixamplat. En aquest sentit, els experts ja apunten que l’escassetat es podria convertir en un problema estructural. I hi posen dades a aquest problema.
Cada persona beu, de mitjana, 4 kilograms de cafè anuals
El consum global en els darrers dos anys (2022-2023) va ser de 21.000 milions de kilograms de gra (350 milions de sacs de 60 kilograms), mitjana en la qual es comercialitza. En aquest període, els països productors van exportar 133,8 milions de sacs per tot el món, la diferència entre l’oferta i la demanda en aquest temps equival al consum a Espanya durant 69 anys, ja que el país beu de mitjana anual 4 kilograms de cafè per persona, segons l’Associació Espanyola del Cafè.
Ens quedarem sense cafè a Europa? No se’n podrà comprar durant una temporada? Des del sector confirmen que no, que els usuaris en podran seguir consumint, però els clients el pagaran més car. De fet, des de principis d’any el preu del gra del cafè s’ha disparat un 46%.
Les expectatives sobre el cafè, en l'aire
Segons dades de Bloomberg, entre les entregues de cafè per desembre d'aquest any i per les del mateix mes de l'any vinent hi pot haver una diferència de 21,16 dòlars (6,02%) per cada sac. Una diferència que pot repercutir en milers de dòlars quan el que s'entreguen cada any són milers i milers de sacs de cafè. El fenomen es coneix com a backwardation, i incentiva els venedors a col·locar el seu producte com més aviat millor. En el sentit invers dels fets, quan el preu al comptat (spot) és més baix, s'incentiva l'emmagatzematge, un fenomen conegut com a contango, un fet habitual en mercats com el del petroli.
El darrer informe sobre les perspectives del cafè, elaborat per l'Organització Internacional d'aquest producte, assenyala que l'entorn econòmic actual limita la possibilitat de mantenir grans existències de cafè i taxes competitives perquè els operadors perdrien diners. Les expectatives dels experts de cara l'any vinent segueixen en l'aire, tant per la producció com pel clima i l'exportació.