Espanya va augmentar un 23,6% les seves importacions de cereals el 2023, marcades per la sequera nacional i per la influència d'Ucraïna, que malgrat que la guerra es va mantenir com a primer proveïdor i va impactar en l'abaratiment i en les compres més grans d'altres països de l'est-europeu. Les importacions de cereals van assolir 23,2 milions de tones el 2023 (4,5 milions més que el 2022), amb pujades notables dels enviaments d'Ucraïna (+76,9%), Romania, Bulgària, Alemanya i Polònia, segons les dades duaneres facilitades a EFE per l'associació de magatzemistes portuaris Unistock.
Amb aquest increment, Espanya va pal·liar les necessitats extra i l'escassetat provocada per la pitjor collita cerealista de la seva història per la sequera, una situació que va contrastar amb una abundant oferta internacional i amb un augment del trànsit de gra d'Ucraïna, malgrat viure el seu segon any de guerra. Als mercats de cereals va dominar l'"efecte Ucraïna", segons declara el secretari general d'Unistock, José Manuel Álvarez, tant pels seus enviaments més grans com perquè va provocar una baixada dels preus d'altres països europeus.
França i Brasil
En conseqüència, els operadors i importadors van optar per comprar més a nacions de l'est-europeu, mentre que van descendir les importacions del Brasil i de França, uns altres dos grans proveïdors de gra per a Espanya. També van créixer les importacions de Rússia (+43%), però la seva importància per a les llotges espanyoles és inferior, ja que ocupa el lloc número 14 entre els principals països d'origen.
Entre els països d'origen del cereal importat, França ocupa el segon lloc (2.751.326 tones), amb una caiguda del 14,4% el 2023, segons Unistock. El Brasil és el tercer, amb 2.318.074 tones i una forta baixada del 46,8% anual, ja que el 2022 els operadors van recórrer més al país sud-americà davant de les tensions de l'inici de la invasió russa. Els segueixen dos països de la Unió Europea (UE) i del mar Negre que van registrar un augment considerable dels seus enviaments: Romania, amb 1.811.549 tones (+56%), i Bulgària, amb 1.438.031 tones (+225,19%).
El Canadà va enviar a Espanya 988.319 tones (+64,9%); Alemanya, 952.306 tones (+244,89%); el Regne Unit, 918.513 tones (+51,22%); Polònia, 612.463 tones (+105,4%); Lituània, 460.102 tones (+15%); Letònia, 448.694 (-6,9%); Portugal, 375.122 tones (+41,75%) i Dinamarca, 269.275 (-2,3%). Espanya va importar 259.094 tones de Rússia, un 43 % més que l'any anterior.
El 2023 va acabar l'acord per facilitar l'exportació de gra del mar Negro entre Ucraïna i Rússia, afavorit per l'ONU i Turquia, però el trànsit ha continuat.
Protestes dels agricultors
Ucraïna s'ha convertit, d'altra banda, en diana de les protestes dels agricultors dels països de la Unió Europea (UE), especialment en aquells fronterers de l'est o a França, que exporta cereal. Encara que Espanya necessita el gra per a la seva ramaderia, les organitzacions agràries majoritàries s'han sumat a les crítiques dels seus col·legues d'altres països contra els avantatges aranzelaris la UE als productes ucraïnesos, perquè els preus han disminuït molt.
Tanmateix, altres fonts comercials han assegurat que és "anòmal" que a Espanya hi hagués excedent de gra tenint una collita tan baixa per la sequera, i han apuntat que de vegades els productors s'han resistit i el buit de la seva oferta l'ha omplert cereal barat d'altres orígens. Les protestes han afavorit que l'últim acord entre les institucions de la UE per renovar les exempcions aranzelàries a Ucraïna hagi inclòs salvaguardes per protegir els béns agrícoles del bloc comunitari, en productes sensibles com el blat de moro o la civada.
Aranzels a Rússia
La Comissió Europea (CE) ha proposat d'elevar els aranzels a les importacions de cereals russos i bielorussos com el blat, el blat de moro, l'ordi i el mill fins a 95 euros per tona, amb l'objectiu d'evitar que Moscou utilitzi els ingressos per finançar la guerra contra Ucraïna. La patronal de comerciants a l'engròs Accoe ha alertat que la mesura "pot afectar molt els vaixells que són en trànsit entre els dos països" i encarir el cost per a les empreses espanyoles.
Accoe ha demanat, en una carta dirigida al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, a què ha tingut accés EFE que es consideri una "excepció" als embarcaments realitzats abans de la publicació de la pujada d'aranzels a Rússia, però pendents d'arribada o despatx en els estats membres de la UE.