Els cellers de la DO Cava arrosseguen tres veremes amb un important impacte pels períodes de sequera que ha afectat la vinya. Com a conseqüència, el 2024 és un any complex per als negocis, ja que s'ha frenat el creixement de les vendes del sector per escassetat de producte. Des de principis d'any, les vendes han caigut un 12,28% respecte dels nou primers mesos de 2023, amb l'expedició de 149 milions d’ampolles, quan l'any passat se n'havien venut 170 milions. Això no vol dir que "ens hàgim de quedar sense producte", ha manifestat el president de la DO Cava, Javier Pagés, sinó que "els cellers han de gestionar millor l'inventari que tenen".
El president de la DO Cava, Javier Pagés, ha explicat aquest dimecres que la disminució ha afectat principalment els mercats internacionals, especialment Alemanya amb un descens del 60% -que és el principal destí de les exportacions del sector- i del 10% en el cas del Regne Unit. La caiguda ha estat menor en el mercat espanyol. Les dades de la DO Cava mostren una contracció del mercat espanyol del 3,67%, i del 15,81%, als mercats internacionals. Això no obstant, el 68% del total d'ampolles venudes ha anat al mercat internacional i el 32% restant al nacional. Amb la retracció del mercat alemany, Bèlgica ha passat a liderar les vendes internacionals de cava, seguit pels Estats Units, el Regne Unit i Alemanya.
"És evident que hi ha una escassetat de producte, en un moment en què el vi escumós de qualitat com el cava té una magnífica acceptació entre els consumidors a tot el món”, ha dit Pagés, en una trobada per fer balanç de l'any i donar perspectives de la campanya de Nadal i de l'any vinent.
Més facturació i qualitat
Segons Pagés, "afortunadament", la falta de producte també té aspectes positius. El president de la DO argumentava així el fet que a més demanda que oferta existent, "els preus i marges han mostrat una tendència a l'alça, cosa que permet afegir valor en tota la cadena". Ha concretat que el preu de les ampolles s'ha incrementat entre un 10% i un 15%, de mitjana.
Així mateix, els preus pagats pel raïm en l'última verema van tornar a ser significativament més elevats, però, d'altra banda, "la gran majoria de viticultors van tornar a tenir rendiments molt baixos a causa de la sequera”, ha advertit. La DO Cava reuneix més de 38.000 hectàrees de vinya i a més de 6.200 viticultores, que col·laboren amb 349 cellers associats, els quals exporten producte a més d'un centenar de països.
Optimisme per al 2025
Malgrat el context generat, Pagés s’ha mostrat “optimista” de cara al futur i també ha augurat una bona campanya de Nadal. Ha assegurat que la venda de cava serà "bona" perquè la gent té ganes de celebrar i el sector pronostica que per al conjunt de l'any la caiguda de vendes estarà d'acord amb la dels nou primers mesos de l'exercici.
A l'espera de veure com transcorre l'any 2025, en termes de pluviometria, la DO Cava és cauta, però "optimista" respecte a l'any que ve. De totes maneres, és necessari que les administracions públiques assumeixin i dediquin recursos a un projecte d'irrigació en aquelles zones amb vinya més deficitàries i que actualment no gaudeixen d'aquesta.
Addicionalment, la DO Cava va aprovar en 2024, per unanimitat, crear una nova disposició: una Provisió de Garantia Qualificada que dota la possibilitat als Caves de Guarda de retenir un romanent del vi provinent de la verema per a cobrir necessitats o dèficits futurs, i afrontar així les dents de serra que causa el canvi climàtic.