Aquest primer de maig no serà una festa del treball com en anys enrere. Serà una demostració de força al carrer amb 73 manifestacions convocades per tota la geografia, com a crida d'atenció a la CEOE, perquè s'avingui a negociar pujades salarials, segons han explicat els secretaris generals de UGT, Pepe Álvarez, i de CCOO, Unai Sordo, aquest dijous durant la presentació del Primero de maig. "L'eslògan d'aquest any ho diu tot: pujar salaris, baixar preus i repartiment de beneficis", ha dit Sord. Els dos dirigents sindicals han llançat el mateix missatge: "Les mobilitzacions al carrer se sap com comencen, però no com acaben".
I encara que Pepe Álvarez ha negat que es tracti d'una advertència o una amenaça per a la CEOE, ha dit que la CEOE ha de tenir clar que els treballadors són conscients que s'estan jugant el seu conveni i amb això una pujada salarial. En aquesta línia, Sordo ha portat a un pla polític la reivindicació d'aquest primer de maig i les mobilitzacions que seguiran en els propers mesos si la CEOE no se senti a negociar un acord de pujada salarial: "La patronal sabrà com vol afrontar la segona part de l'any i el procés electoral".
Els sindicats acusen la CEOE de "falta de serietat"
Els sindicats han acusat la CEOE de falta de serietat en la negociació actualment oberta per a una pujada salarial, marc que podria desbloquejar molts convenis col·lectius paralitzats, el que està provocant que molts treballadors portin anys sense pujades salarials. Tant Sord com Álvarez han insistit que encara que s'estan produint contactes, no es tracta d'una negociació com a tal, i remarquen que la patronal no han posat a la taula una proposta. I, malgrat que donen per fet que les negociacions tindran caducitat, no han volgut posar data, encara que parlen de setmanes.
En cas de no tancar-se l'acord, els sindicats parlen d'elevar els nivells de mobilització que passaran de l'àmbit sectorial a un de més general. Encara que, en absolut, serà una vaga general que, com ha recordat Sord, es plantegen contra mesures dels governs, no contra els empresaris. Més aviat serien mobilitzacions que afectin diversos sectors per guanyar una visibilitat més gran. Més aviat serien mobilitzacions que afectin diversos sectors per guanyar una visibilitat més gran. Tot això si no es tanca un acord en la negociació del V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC).
"La CEOE ha de sentir l'alè dels carrers del nostre país exigint que acabin amb l'avarícia, amb la usura que representen, en alguns casos, els beneficis empresarials," ha dit Álvarez en una roda de premsa. Per la seva part, Sordo ha insistit que els sindicats volen negociar "d'una manera ordenada i àgil", encara que si no hi ha resposta per part dels empresaris, "la CEOE sabrà on vol portar la confrontació amb les organitzacions sindicals". Davant d'aquesta situació, els sindicats han tornat a acusar els empresaris d'una doble "irresponsabilitat", d'una banda, amb el seu país, i, per un altre, per "deixar morir" una eina com l'AENC, que no només inclou salaris sinó l'adaptació de la legislació laboral.
Temps límit, però sense data
També han retret a la CEOE la seva disponibilitat per negociar durant la pandèmia, quan hi havia recursos públics per salvar empreses i treballadors, i les seves "reticències" per arribar a un acord en l'actualitat, quan cal repartir beneficis amb els treballadors. Sordo ha insistit que els terminis de la negociació s'apropen al seu final i ha recalcat que "no s'allargarà indefinidament. "O hi ha un acord o no hi ha més negociació", ha comentat.
Tanmateix, tant Sord com Álvarez han precisat que la ruptura de les negociacions de l'AENC no implicarien la ruptura de les negociacions dels convenis col·lectius, que seguirien el seu curs, encara que "amb un increment de la conflictivitat". Sobre aquest punt, Álvarez ha agregat que els sindicats volen activar la negociació col·lectiva dels convenis abans del període de vacances i no deixar per al setembre els convenis col·lectius pendents. De cara a les futures mobilitzacions, UGT i CCOO actuaran "de forma conjunta" i les protestes estaran "lligades a la negociació col·lectiva".
Índex de marges empresarials
Entre les peticions dels sindicats per a l'AENC hi havia la creació d'un índex que permetés lligar la clàusula de revisió salarial a l'IPC i a la marxa econòmica reial de les empreses, com havia sol·licitat en altres ocasions la patronal. El Govern va anunciar fa uns dies la creació d'un observatori de marges empresarials, que va ser bé rebut per les organitzacions sindicals, ja que anava en línia de la seva proposta, però vist com una forma d'"intervencionisme" per part dels empresaris. Per a Sordo, aquesta resposta de la CEOE és "un exercici de cinisme", ja que el mateix empresariat havia reclamat això en altres ocasions, i els ha retret la seva "aversió a la transparència". En el mateix sentit, Álvarez ha instat els empresaris a deixar d'utilitzar la "falca" de l'"intervencionisme" i donar explicacions.
De cara a l'1 de maig, els sindicats han convocat 73 manifestacions a tot Espanya perquè puguin mobilitzar-se els treballadors de tot el país. "No recordo que s'hagin convocat 73 manifestacions per part de les organitzacions sindicals en la història. És un dades significatiu de la importància que els sindicats donem a aquesta convocatòria, a aquesta festa reivindicativa que és l'1 de maig", ha exposat Álvarez en la roda de premsa.