El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha aplaudit l'acord sobre la reducció de la jornada laboral anunciada pel PSOE i Sumar, encara que s'ha mostrat prudent fins a conèixer la lletra del mateix i ha ofert la negociació col·lectiva com a àmbit adequat per escometre el com es porta a la pràctica als diferents i variables sectors. Sordo ha apuntat que és una "bona notícia" que ambdós partits hagin assolit aquest pacte, que confia que vagi més enllà de la investidura i s'articuli com el pilar de la legislatura, perquè "Espanya necessita un govern com més aviat millor", però és necessari "travar compromisos" que van "més enllà" de reelegir Pedro Sánchez com a president.
A compte de conèixer el detall de l'acord entre el PSOE i Sumar, Sordo ha avançat que CCOO serà més exigent que l'objectiu de les 37,5 hores de jornada setmanal, encara que s'ha mostrat relatiu sobre l'aplicació d'aquest tipus de normes, conscient que actualment la jornada legal és una, però l'efectiva està per sota i ronda ja aquelles hores treballades. En aquest sentit, ha demanat al futur govern que afronti el repte de veure la reducció de jornada com una fórmula vàlida per assolir l'objectiu que ha de marcar la legislatura, com és la consecució de la plena ocupació en un país que "no es pot resignar" a tenir la taxa d'atur per sobre del 10%.
35 hores setmanals
El secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, per la seva part, també ha valorat de manera "positiva" l'acord de governabilitat firmat entre PSOE i Sumar, que contempla reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals, però ha recordat que l'aposta sindical és que "aquesta legislatura ha de ser la de les 35 hores setmanals". Álvarez ha apuntat que l'última vegada que a Espanya es va produir una reducció de la jornada màxima de feina va ser el 1984 i que, per tant, "reduir les hores de treball era una reclamació, una exigència de les organitzacions sindicals".
Si bé, ha precisat, Espanya és un país de petites i mitjanes empreses, de manera que, ha continuat, anar a una reducció substancial de la jornada laboral sense abans dur a terme un canvi legislatiu podia generar moltíssimes dificultats, fins i tot fer-ho impossible per a molts treballadors no subjectes a conveni col·lectiu, sinó regulats pel Salari Mínim Interprofessional (SMI), a qui el temps de feina els ve marcat per l'Estatut dels Treballadors.
Així, el secretari general d'UGT ha cregut "imprescindible" iniciar un procés per reduir el temps màxim de feina que fa "40 anys que no es toca". "Estem en el bon camí i el que sabem de la proposta de PSOE i Sumar és positiu, encara que aquesta hauria de ser la legislatura de les 35 hores setmanals", ha insistit. "La proposta de reduir a 37,5 hores la jornada laboral setmanal no ens ha de privar d'aquest horitzó de 35 hores que plantegem, vistos els augments de productivitat fins en el dia d'avui a Espanya, des de 1984 i amb la perspectiva dels que hi haurà en els pròxims anys, en bona part a conseqüència de la implementació dels fons Next Generation i l'actualització tecnològica que s'està produint a tots els sectors", ha destacat Álvarez, assegurant que és "perfectament assumible" pel sistema productiu.
Increment de l'SMI
Sordo ha defensat que un acord d'aquestes característiques pot tenir avantatges en matèries com la generació d'ocupació, la productivitat de les empreses i també en sostenibilitat, per una reducció de desplaçaments, per exemple. Davant d'aquests plantejaments, el líder de CCOO ha pronosticat que els qui van llançar una campanya contrària a l'increment de l'SMI tornaran a parlar de "les set plagues d'Egipte" o de l'"extinció de les espècies", però la realitat tornarà a demostrar que aquest tipus de mesures tenen més efectes beneficiosos que perjudicials.
Álvarez, per la seva part, també ha plantejat que avançar en la implementació de l'SMI és una altra qüestió "fonamental" i ha tornat a incidir que, per a UGT, aquest s'ha de calcular en relació amb el salari mitjà del país que, en el dia d'avui, en el 60% dels casos està per sobre dels 1.200 euros.