Els sindicats han criticat que el govern de Pedro Sánchez hagi aprovat en el Reial Decret-Llei que reforma el subsidi d'atur la prioritat dels convenis autonòmics sobre els estatals i sectorials i l'ha qualificat d'"intromissió" en les funcions de les organitzacions sindicals i empresarials.
El govern espanyol ha aprovat en el Reial Decret-llei que reforma el subsidi d'atur la prioritat aplicadora dels convenis autonòmics sobre els estatals i sectorials que Pedro Sánchez va prometre al PNB en l'acord d'investidura amb aquesta formació, segons ha confirmat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts.
La prevalença dels convenis autonòmics es va acordar en el pacte d'investidura del PNB i el PSOE de desembre de 2023 i va estar en vigor fins que el 10 de gener va decaure la primera reforma del subsidi d'atur que la incloïa, en no poder ser convalidat en el Congrés pels vots en contra de Podemos, PP, Vox i UPN.
En un comunicat, CCOO ha assegurat que la mesura aprovada pel govern espanyol aquest dimarts "suposa una intromissió en les funcions, que l'article 7 de la Constitució Espanyola atribueix a les organitzacions sindicals i empresarials" i ha lamentat que el Ministeri de Treball hagi apostat per la regulació "sense comptar amb els agents socials".
"Des de CCOO hem vingut reclamant l'obertura del diàleg social per abordar l'articulació de la negociació col·lectiva entre empresa, sectors i territoris i la prevalença dels convenis, que és manifestament millorable", ha recalcat.
No obstant això, el sindicat ha valorat el reial decret per reformar el subsidi d'atur aprovat aquest dimarts en Consell de Ministres per preservar totes les millores incloses al reial decret que va decaure el gener passat en tramitació parlamentària i per corregir algunes de les iniciatives per garantir que totes les persones aturades milloren el seu nivell de protecció social.
Per la seva part, UGT ha criticat que aquest assumpte no està "parlat ni de bon tros negociat" amb els sindicats, quan es tracta d'un tema d'"importància" i de naturalesa "essencial" de l'activitat de les organitzacions sindicals, motiu pel qual entenen que hauria de passar pel diàleg social.
"El respecte als interlocutors socials exigia que, sense afectar a la capacitat legislativa que el nostre text fonamental reserva al Congrés dels Diputats i als partits polítics que en el es troben, una modificació de l'Estatut dels Treballadors que afecta a l'estructura convencional col·lectiva fora tractat, debatut i abordat amb caràcter previ a la taula tripartida del diàleg social," ha recordat UGT.
Protecció social
La reforma del subsidi d'atur aprovada aquest dimarts recull una millora de les quanties dels subsidis durant els 12 primers mesos de percepció, la qual cosa millorarà la protecció social d'un milió de persones que estan protegides per algun tipus de subsidi d'atur, segons CCOO.
De la mateixa manera, el sindicat ha xifrat en 2,9 milions de persones treballadores, que són les que, segons dades de l'EPA del quart trimestre tenen un contracte a temps parcial, es beneficiaran en haver-se revertit la retallada del subsidi per a les persones amb contracte a temps parcial. "D'aquestes, el 74% (2,1 milions) són dones", assegura.
A més, CCOO ha celebrat que la reforma millorarà la protecció entre els col·lectius de persones treballadores més precaritzats i amb una alta presència de dones: persones amb contracte a temps parcial, eventuals agraris, joves i menors de 45 anys sense càrregues familiars, aturats de llarga durada, emigrants retornats i dones que han patit violència de gènere o sexual, entre d'altres.
Prestacions d'atur amb feina
En relació amb la compatibilitat de la prestació d'atur i feina, des de CCOO han indicat que la concreció de la mecànica del complement ha estat objecte de "diferents aproximacions" en els últims dies per "aconseguir una regulació òptima de la mateixa".
Per això, el sindicat s'ha compromès a analitzar el text final que es publiqui en el BOE, abans de tancar una valoració sobre això, una vegada es comprovin "els termes finals de la seva regulació, exercici del dret d'opció pactat i les fórmules de compatibilitat, tant les que ja existien, com les que es creguin ara."
Contractes per invalidesa o incapacitat
D'altra banda, també ha criticat la modificació de l'article 49 sobre extinció dels contractes de treball per gran invalidesa o incapacitat permanent, total i absoluta per haver ignorat al "diàleg social" i per haver-se acordat amb entitats que "no són les constitucionalment legitimades per abordar aquests processos de negociació".
"S'ha trencat la normalitat en el desenvolupament del diàleg social que ha estat un senyal d'identitat a l'hora de regular les relacions laborals en els últims temps, una funció essencial d'un Estat de Dret, que ha suposat importants avenços en els drets de les persones treballadores i en el teixit productiu, contribuint sens dubte a la creació d'ocupació", ha afegit.
Consell Econòmic i Social
En relació amb la reforma del reglament del Consell Econòmic i Social d'Espanya, ha indicat que és una mesura que no forma part de l'acord amb les organitzacions sindicals i suposa una "inclusió" sobretot quan el Ministeri de Treball "ni tan sols ha obert prèviament un procés de consulta i diàleg amb els Agents Socials i la mateixa institució".