CC.OO i UGT han anunciat mobilitzacions per pressionar el govern de Pedro Sánchez a tirar endavant la reducció de la setmana setmanal fins les 37,5 hores. A Catalunya, les protestes començaran el dijous de la setmana vinent, 26 de setembre, davant la seu de la patronal Foment del Treball.

La protesta del 26 de setembre davant de Foment tindrà rèpliques a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa. També es preveuen protestes a altres ciutats de l’Estat, però encara no s’ha anunciat el programa.

Javier Pacheco, líder de CC.OO a Catalunya, ha indicat que la protesta de la setmana vinent és “el punt de partida” de futures mobilitzacions, el calendari de les quals dependrà de com evolucioni la negociació per implementar la reducció de la setmana laboral. Reclamen que el govern espanyol porti la reducció de la setmana laboral al Congrés dels Diputats, tot i que no està clar que l'executiu compti amb majoria per aprovar-la.

Camil Ros, líder d'UGT, ha afegit que "demanem a la vicepresidenta que prenguin decisions perquè es dugui a terme la reducció de la jornada i es mobilitzin perquè aquest procés no s'allargui més".

En una roda de premsa conjunta, els líders de CC.OO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament, han subratllat que “no es pot allargar més la discussió” en l’àmbit de la mesa de diàleg tripartida –sindicats, patronals i govern central– i que, davant “l’actitud de bloqueig permanent” de les patronals, han decidit iniciar mobilitzacions.

Han anunciat aquesta primera protesta davant la seu de Foment després de reunir-se amb la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, si bé han assegurat que havien decidit emprendre un calendari de mobilitzacions abans de la trobada.

Ronda de contactes

Precisament, durant la seva estada de dos dies a Barcelona, Yolanda Díaz es reuneix aquest dijous amb el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, i amb el de la Generalitat, Salvador Illa. El dimecres es va trobar amb el de Pimec, Antoni Cañete. En una trobada prèvia amb els periodistes, la ministra ha insistit en que la reducció de la setmana laboral fins les 37,5 hores és una “oportunitat” per a les pimes.

No obstant, Pimec manté que la reducció de la setmana laboral és inviable en moltes mitjanes i petites empreses perquè posa en risc la seva viabilitat i competitivitat. Proposen treballar la reducció de la setmana laboral dins dels processos de negociació col·lectiva, perquè s'adeqüin a les característiques específiques de les empreses.

Yolanda Díaz ha reiterat que la reducció de la setmana laboral ha d'arribar a tots els sectors. "No volem tenir treballadors de primera i de segona", ha afirmat. "La reducció no pot ser només per als treballadors públics o una part dels serveis i finances". També ha recalcat que les condicions de treball actuals "no són les de fa 40 anys"