El sector de la química està agitat des que s'ha fet efectiva la revisió salarial del conveni col·lectiu per als últims tres anys, que implica una pujada salarial pendent del 10,3% en aplicar-se la clàusula de garantia salarial en les nòmines de 234.000 treballadors, amb independència de la seva data d'incorporació, a aplicar a partir de gener de 2024. Així mateix, hauran d'aplicar aquest percentatge d'actualització sobre la seva massa salarial bruta.
Les 3.100 empreses que es veuen afectades per aquesta mesura pactada per conveni amb els sindicats CCOO, UGT, ELA i CIG —com a representants dels treballadors— admeten amb reserves la seva aplicació i plantegen delimitar la totalitat de la compensació a aquells treballadors amb antiguitat prèvia al conveni, és a dir, defensen que han de quedar exclosos els treballadors que s'han incorporat al sector a partir del 2021, el primer any de vigència del conveni vençut a 31 de desembre de 2023.
Els recels de les empreses han incitat que els sindicats CCOO i UGT hagin interposat un procediment de conflicte col·lectiu davant de l'Audiència Nacional contra la interpretació "esbiaixada" del present conveni per part de Feique, que no es veurà fins al mes de juny.
Aquest rerefons ha enrarit les converses entre la patronal sectorial Feique i els sindicats en el marc de les negociacions obertes per abordar el nou conveni. "L'ambient és tens i el marc de negociació molt complex", asseguren fonts sindicals d'UGT, consultades per ON ECONOMIA. Consideren que la patronal no mourà fitxa fins que es resolgui l'actualització salarial de l'anterior conveni, "estan veient-les venir", afegeixen.
Els sindicats confien que la situació es reconduirà, però en cas contrari, "si fa falta es convoquessin mobilitzacions en defensa dels treballadors", advertia aquest dilluns el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco. Per a aquest dirigent sindical no és acceptable que les empreses no volen traslladar els seus beneficis a les plantilles, després dels anys 2021 i 2022, amb molts beneficis.
En les dues primeres reunions del nou conveni no s'ha aconseguit avançar en els aspectes preliminars i "ni aparences" d'una proposta salarial de la patronal per a aquest any i el pròxim. Els sindicats plantegen propostes relacionades amb la millora de les condicions laborals, com l'estabilitat en l'ocupació, la reducció de jornada, els permisos i la conciliació de la vida familiar i laboral, els increments salarials, la salut laboral, la igualtat, la formació i la classificació professional.
Mentrestant, la indústria química pateix d'una caiguda de la demanda mundial l'últim any i d'un increment dels costos en les primeres matèries i els subministraments energètics. En la comunicació dels seus balanços econòmics del 2023, els seus màxims responsables han advertit públicament que el 2023 ha estat un any difícil i que el 2024 es va iniciar amb la mateixa tònica. En espera d'una certa recuperació en el segon semestre de l'any 2024, qui més qui menys es queixa de l'increment salarial retroactiu i espera al dictamen de l'audiència per aplicar-lo a les noves incorporacions.
Esteve Teijin Healthcare 'obligada' a revisar els salaris
Dins de les clàusules del conveni firmat el maig de 2021 s'incloïa la clàusula de desvinculació salarial, de manera que hi ha empreses que si presenten causes econòmiques complexes tenen la possibilitat d'anar al procediment d'inaplicació de condicions.
En aquest sentit, els sindicats alerten que no tot s'hi val: la Comissió Consultiva de Convenis Col·lectius ha emès un laude, el 2 d'abril passat, en què addueix que no hi ha les causes productives i econòmiques que va al·legar Esteve Teijin Healthcare per despenjar-se del conveni. Aquest organisme entén que no hi ha les causes productives i econòmiques que va al·legar Esteve Teijin Healthcare, empresa que neix de l'aliança estratègica del grup químic-farmacèutic Esteve i Teijin Pharma.