Els agents socials han firmat aquest dimecres l'acord per a la recomanació d'una pujada salarial. Els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, i els presidents de CEOE i Cepyme, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, respectivament, han subscrit aquest dimecres el V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) que recomana una alça salarial del 10% entre 2023 i 2025.

A l'acte, que s'ha celebrat en el Cercle de Belles Arts, no ha assistit cap membre del Govern, ja que es tracta d'un acord bipartit, fruit de la negociació entre sindicats i empresaris. En aquest sentit, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha destacat després de la firma de l'acord que és un dia "molt important", perquè, a més de "posar en valor" el diàleg social bipartit, aquest acord dona "estabilitat" a empreses i treballadors. "Això no va en contra de ningú, va a favor de tots i d'Espanya", ha afirmat.

El líder empresarial ha subratllat que es tracta d'un de "gran i un bon acord en un moment complicat des del pla econòmic". "Estem demostrant per damunt de tot la nostra responsabilitat", ha afegit. Per la seva part, el president de Cepyme, Gerardo Cuerva, ha ressaltat que és un acord que beneficia la pime i ha posat èmfasi que en un moment d'incertesa com l'actual, genera "certesa" i aporta "estabilitat".

Cuerva, que igual com Garamendi ha reivindicat el diàleg social bipartit, ha subratllat a més que, en les circumstàncies actuals d'increment de costos, la flexibilitat que introdueix aquest acord és una "eina necessària" perquè les empreses gestionin "moments complicats".

Hauran de tenir en compte les circumstàncies específiques de cada àmbit

L'AENC és un text en el qual sindicats i empresaris recullen recomanacions per als seus negociadors de convenis col·lectius, en el qual solen incloure tant un camí salarial, com altres matèries relacionades amb l'ocupació, per exemple qüestions relatives a la contractació. No és d'obligat compliment, però serveix de guia a ambdues parts quan se sentin a negociar un conveni col·lectiu.

En l'acord, sindicats i empresaris recomanen pujades salarials del 4% el 2023 i del 3% tant per a 2024 com per a 2025, amb una clàusula de revisió salarial que, en cas de desviació de la inflació, podria implicar alces addicionals de fins a l'1% per a cada un dels anys de l'acord (2023-2025), que s'aplicarien a l'inici del següent exercici.

En tot cas, l'acord especifica que els negociadors de convenis col·lectius hauran de tenir en compte les circumstàncies específiques del seu àmbit per fixar les condicions salarials.

La idea és que les directrius contingudes en l'acord puguin adaptar-se a cada sector o empresa, les situacions de la qual són "molt desiguals" en creixement, resultats o incidència del salari mínim interprofessional (SMI), a tot això amb l'objectiu del manteniment i la creació d'ocupació.