CCOO i UGT han tancat la primera taula de diàleg de la negociació pel salari mínim interprofessional (SMI) sense un acord de quin serà el percentatge de pujada, però amb noves premisses per abordar aquesta qüestió en una pròxima reunió fixada per a l'11 de desembre en la que esperen assolir un acord que reculli un percentatge de pujada.
Després de gairebé tres hores de reunió, la secretària confederal d'Acció Sindical de CCOO, Marí Cruz Vicente Peralta, i el vicesecretari general de política social, Fernando Luján de Frías, han assenyalat que aquesta primera reunió "no s'ha tancat amb un acord", però si s'ha inclòs una nova premissa per continuar negociant la pujada de l'SMI i és la indexació dels contractes amb l'administració pública a l'SMI.
"En aquesta reunió s'han abordat la petició realitzada per part de la CEOE d'actualitzar els contractes que manté l'Estat amb els treballadors perquè aquests s'actualitzin també, sempre que aquesta actualització vagi destinada a les persones treballadores i es garanteixi l'estabilitat de l'ocupació als treballadors de l'administració pública", ha assenyalat Luján.
Sobre això, Vicente Peralta ha apuntat que és "fonamental" obrir aquest procés per garantir que l'SMI que s'apliqui a tots els treballadors no coberts per un conveni col·lectiu.
Així mateix, UGT i CCOO han asseverat que, durant la reunió d'aquest dijous, els sindicats han mantingut l'objectiu que l'SMI no sigui inferior al 60% del salari mitjà i que s'actualitzi tenint en compte l'augment de la cistella de la compra, per mantenir el poder adquisitiu de les famílies. "Creiem que si es compleixen aquests paràmetres es podrà arribar a un acord", ha assegurat Luján.
"No hem parlat de xifres, sinó de paràmetres i objectius (...) però mentre s'asseguri el 60% del salari mitjà i que es mantingui el poder adquisitiu, hi haurà un acord", ha reiterat Luján.
Per això, han citat la pròxima reunió de la pujada de l'SMI per a dilluns vinent 11 de desembre, perquè, amb "els nous paràmetres" que s'han posat a sobre de la taula en aquesta primera reunió i, "als que encara cal arribar a un acord", es pugui abastar un acord en la pròxima reunió que esperen tancar amb un percentatge.
Reiteren que la proposta de la CEOE és insuficient
"Seguirem el procés amb una pròxima reunió el dia 11 i esperem que aquesta reunió tot hàgim analitzat totes les reflexions fetes en la jornada d'avui i puguem buscar marges d'acord o percentatges entorn dels plantejaments de cadascuna de les parts", ha apuntat Vicente Peralta.
D'altra banda, han reiterat que la proposta de la CEOE, de pujar l'SMI un 3% per a 2024 i un altre 3% per a 2025, els sembla "insuficient" i la pujada de l'SMI de l'any que ha de tenir en compte també que els salaris s'estan incrementant per sobre del 5%.
"Cal tenir en compte que els salaris aquest any s'ha incrementat en una part molt important per sobre del 5%, i per això cal tenir-lo present en calcular el salari mitjà i també cal fer un procés actualització partint d'aquests paràmetres perquè les dades oficials són de 2022 i estem parlant de l'SMI de 2024", han afegit des de CCOO.
Luján assegura que no hi ha proposta de Treball
En ser preguntat als mitjans per la proposta del Ministeri de Treball de pujar l'SMI al 4%, Luján ha assegurat que el Ministeri de Treball no els ha indicat mai proposada.
"El Govern no ha fet cap proposta. A més, el Govern ha de ser respectuós amb el que són les postures de les parts, haurà de dictar el que li correspon al Govern, però després d'escoltar les parts, per la qual cosa no hi ha proposada com a tal," ha assegurat.
No obstant això, segons fonts del Ministeri de Treball i Economia Social, el departament dirigit per Yolanda Díaz seria favorable que la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) de 2024 rondi el 4%, que seria el percentatge d'increment que van pactar sindicats i empresaris en l'acord de negociació col·lectiva 2023-2025.
Una pujada del 4% portaria l'SMI des dels 1.080 euros mensuals per catorze pagues fins als 1.123,2 euros al mes. En tot cas, per a Treball, el terra de la pujada del salari mínim per a 2024 és la inflació.
L'objectiu del Departament de Yolanda Díaz és que aquesta renda mínima, que cobren entorn de dos milions de treballadors no emparats per la negociació col·lectiva, no perdi poder adquisitiu. Tenint en compte que la mitjana d'inflació del període desembre 2022-novembre de 2023 va ser del 3,8%, el 4% compliria l'objectiu de no perdre poder de renda.
Proposta sindicats i patronal
Les organitzacions empresarials, que ja han fet pública la proposta que portaran a la taula de negociació, no s'oposen a elevar la quantia de l'SMI, però han demanat que la seva pujada es limiti al 3% tant el 2024 com el 2025, un plantejament que, d'entrada, no convenç ni Díaz ni els sindicats.
També UGT i CCOO consideren "insuficient" l'oferta de CEOE per a la pujada de l'SMI i advoquen per tenir en compte, no només l'IPC general, sinó també l'evolució dels preus dels productes bàsics, com l'alimentació, per determinar el seu increment.
Els sindicats, que de moment no han ofert un percentatge concret per a la pujada de l'SMI, s'han mostrat partidaris en nombroses ocasions de portar l'SMI fins als 1.200 euros al mes, la qual cosa implicaria un increment sobre la quantia actual de l'11,1%.
L'objectiu, tant del Govern com dels sindicats, és situar l'SMI en el 60% del salari mitjà, tal com recomana la Carta Social Europea. En aquest sentit, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va informar divendres passat que el salari mitjà espanyol de 2022 va ser de 2.128 euros al mes en termes bruts. El 60% d'aquesta quantitat equivaldria a uns 1.277 euros mensuals.
No obstant això, aquest dijous, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha subratllat que el salari mínim interprofessional (SMI) ha de pujar el 2024 per sobre de l'IPC i fer-ho en línia amb el ritme a què van augmentar els salaris mitjans en el segon trimestre (+5,2%).
"Si els salaris mitjans en el segon trimestre de l'any estan pujant el 5,2%, jo crec que per allà hauria d'anar la pujada del salari mínim per a 2024. Aquesta serà una de les nostres propostes a sobre de la taula i veurem si hi ha voluntat de negociar per part de CEOE o com se situa el Govern, que fins ara s'ha referit bàsicament a l'IPC," ha explicat Sord.
En declaracions a RNE recollides per Europa Press, el dirigent sindical ha afirmat que "cal anar més enllà de l'IPC" i permetre que l'SMI guanyi poder adquisitiu, "que falta fa, tenint en compte, que productes tan bàsics com els aliments de primera necessitat, estan creixent bastant més encara."
Sobre això, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha apuntat que "està molt bé demanar" amb referència a la petició realitzada per part del secretari general de CCOO, Unai Sordo, d'apujar el salari mínim interprofessional (SMI) entorn del 5% per a 2024, però ha demanat de tenir en compte l'impacte que té l'augment dels salaris en les empreses.