El vicepresident de la CEOE i president de LLIGA, Lorenzo Amor, ha avançat aquest dimecres que la patronal no s'afegirà a l'acord per a la pujada de l'SMI. Treball ja ha declarat que l'absència tindrà un cost, la qual cosa suposa que hi haurà una pujada superior al 4% que va proposar el Govern. Unai Sordo, secretari general de CCOO ha anunciat aquest dimecres que si els empresaris es queden fora de l'acord, la pujada que sol·licitaran una pujada del 5% a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, per afegir-se a un acord bilateral. No es tracta d'una línia vermella, però el líder sindical ha donat a entendre que la pujada ha de ser més a prop del 5% que del 4,5%. "Aquest mig punt suposa un cost de 76 euros a l'any", ha remarcat.
D'altra banda, el secretari general del sindicat ha denunciat que algunes empreses que tenen l'SMI com a salari base i abonen a més plus, han optat per absorbir aquests plus en el salari mínim, la qual cosa a la pràctica suposa que els treballadors continuen cobrant el mateix. Una pràctica, que els sindicats volen que s'elimini en una futura reforma de la norma que regula l'SMI.
Sordo ha assenyalat, que l'última reunió, de dilluns passat, va transcórrer, com s'esperaven, amb la CEOE encastellat en un increment del 3% i els sindicats amb una pujada del 5% si finalment es queda fora de l'acord. No obstant això, el líder de CCOO ha insistit que "preferim un acord, per la qual cosa estem disposats a negociar si CEOE se suma". El secretari general del sindicat ha insistit que un acord facilitaria molt la negociació de diversos centenars de convenis. D'altra banda, ha valorat positivament el punt de partida de CEOE del 3%, encara que ha criticat que "no s'han mogut del punt de partida. És com si nosaltres no baixéssim del 5%". Respecte a l'advertència del secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, "l'incentiu per arribar a un acord, és que el desacord tingui cost".
En aquest sentit, ha rebutjat les acusacions del president de la CEOE, Antonio Garamendi, que ha acusat de xantatge l'advertència del govern espanyol abans de la reunió de dilluns. "No hi ha xantatge en una taula, sinó una negociació, i el no-acord ha de tenir efectes". Així, la petició a Treball és que si no hi ha acord amb les patronals, l'SMI pugi a 5%, fins a 15.876 euros. I entén que la negociació té poc recorregut, i per això hauria de quedar tancat aquest divendres quan Treball ha convocat una nova reunió. "Hi ha poc més a discutir, és qüestió de voluntat política", ha remarcat.
Peticions CEOE
Respecte a les dues peticions imposades per la patronal per sumar-se a l'acord, CCOO rebutja de pla les exigències de les patronals del camp, que estan fent fórmules per no aplicar la pujada de l'SMI, per exemple, augmentant les jornades. Respecte a la indexació dels contractes públics, Sordo ha recordat que estan d'acord amb la petició i que no es tracta d'un plantejament empresarial, sinó que està recollit en l'actual acord salarial, AENC, però també en l'anterior.
No obstant això, ha matisat que el plantejament del seu sindicat difereix del que maneja la CEOE, que es refereix exclusivament a l'efecte de la pujada de l'SMI, i, per tant, limitant les mesures a aquests treballadors. CCOO entén que la revalorització de la contracta ha d'afectar a tots els treballadors, amb SMI i amb altres salaris, i que s'ha de plantejar la revalorització en funció de les pujades salarials pactades als convenis.
En qualsevol cas, encara que donen suport a la necessitat de modificar la llei de contractes de l'estat, Sordo no considera que aquest motiu pugui argumentar-se per bloquejar un acord sobre l'SMI. Defensen la necessitat que el govern espanyol, amb els ministeris d'Economia i Hisenda, obri una taula de negociació, per abordar aquest reforma, una cosa que portarà molts mesos, per la qual cosa, des del seu punt de vista, no es pot lligar a la negociació de l'SMI. Igualment, ha reiterat, com van fer dilluns passat, la necessitat de modificar la regulació de la pujada de l'SMI.
Reunió amb Sánchez
Sordo ha mostrat el seu enuig per la falta de receptivitat del president del Govern, Pedro Sánchez, a la sol·licitud dels sindicats de mantenir una reunió per analitzar la mala arrencada del diàleg social, molt infravalorat en relació amb l'anterior legislatura. Sordo ha dit que no han rebut contestació de la Moncloa, per la qual cosa en els dies vinents, juntament amb UGT remetran una carta més formal a Sánchez, proposant fins i tot dates. "I si tampoc no ens contesta -una cosa que no preveu el secretari general de CCOO- caldrà fer algun tipus de mobilitzacions".