Els sindicats de la Seguretat Social han convocat aturades davant del col·lapse de les seves oficines a la que és la seva primera vaga de la història. CCOO i CSIF han convocat vagues, en forma d'aturades parcials els divendres del mes de maig, en tots els centres de la Seguretat Social pel "deteriorament d'un dels serveis públics amb més demanda de la ciutadania".
"La falta d'efectius, l'envelliment de les plantilles, el retard en la gestió de prestacions i l'incompliment de lleis i acords en matèria de personal ens obliguen a la convocatòria de la primera vaga en la història d'aquest organisme", assenyalen ambdós sindicats en un comunicat conjunt d'aquest dijous. Un embús en l'Administració que s'ha agreujat des de la pandèmia i, segons denuncien tant treballadors com ciutadans, no ha millorat.
Les aturades tindran lloc tots els divendres de maig, des de les 10.30h fins a les 11.30h, així com una vaga de 24 hores el 7 de setembre. Les centrals critiquen que la "falta de compromís" del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha provocat una situació "caòtica" davant de la qual no poden sinó "pujar el nivell de reivindicació".
Escrivá va oferir incentius, però els sindicats veuen important abordar els problemes
Aquest dimecres es va conèixer que el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions que dirigeix José Luis Escrivá pagarà 6 euros per cada ciutadà atès als treballadors destinats a l'atenció directa que es vulguin sumar a un pla de caràcter voluntari que es posarà en marxa amb caràcter immediat per descongestionar el sistema de cita prèvia. Una mesura que hauria d'aplicar-se fora de la jornada ordinària i a la tarda.
Es tracta d'un pla de caràcter urgent mentre es produeix la incorporació i formació dels 4.000 nous treballadors amb qui està previst reforçar la plantilla de la Seguretat Social. En els últims mesos, i davant de les crítiques de l'oposició, el ministre Escrivá, ha reiterat en seu parlamentària que treballen per ampliar l'horari d'atenció i en altres mesures per agilitar i donar sortida a la demanda de l'organisme.
Tanmateix, els sindicats convocants indiquen que les mesures a abordar són de gran importància pel que fa a l'ordenació dels recursos humans i a la integració de les diferents entitats de la Seguretat Social en una agència. Així mateix, també apunten a altres matèries objecte de negociació, com el treball a distància, el calendari laboral, la formació, la provisió de llocs de treball i les ofertes d'ocupació públic.
Vaga de la Inspecció de Treball
Així mateix, a aquesta vaga s'afegeix la dels sindicats de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, anunciada dimarts. Les agrupacions sindicals també han convocat l'inici d'aturades setmanals durant aquest mes de maig, arran de la negativa del Govern d'Espanya per asseure's a negociar l'augment de plantilles i la càrrega de treball.
La intenció dels sindicats convocants (CCOO, CIG, CSIF, Sitss, Sislass, UGT, UPIT i Usess) és activar una vaga indefinida convocada per a finals de juny. Les organitzacions esmentades van assegurar el dimarts que el Ministeri de Treball no s'ha posat en contacte amb ells per iniciar una negociació. Ja el març passat van denunciar al Govern espanyol davant de Brussel·les per incomplir amb el pla de recuperació en Inspecció de Treball per reforçar la plantilla, una mesura a què s'havia compromès l'executiu el juliol passat de 2021.
Ara, les aturades convocades seran de mitja hora d'inactivitat diària des d'aquesta setmana fins al 2 de juny. Més tard, del 5 al 9 de juny, les aturades tindran una durada d'una hora durant tres dies a la setmana, i des del 12 fins al 16 de juny s'ampliaran a dues hores. Quant a la setmana que precedeix la vaga indefinida, que es produirà del 19 al 23 de juny, la inactivitat tindrà una durada de tres hores, fins que es produeixi la inactivitat completa des del 26 al 30 de juny.