Aquest dilluns es reuniran els expresidents del Cercle d’Economia amb l’actual president, Jaume Guardiola, que els informarà del procés per elegir al seu successor, que s’ha de portar a terme abans de les vacances d’estiu de l’any vinent. Això no vol dir, necessàriament, que en aquesta reunió proposi un candidat oficial, tot i que podria fer-ho perquè, com a mínim, hi ha quatre noms sobre la taula segons informen fonts internes coneixedores d’aquests moviments.

De moment, només Teresa Garcia-Milà, una de les dues vicepresidentes del Cercle, s’ha postulat públicament per la successió i, precisament, va reconèixer que li faria “il·lusió” en una entrevista a ON ECONOMIA. Però Garcia-Milà va supeditar les seves opcions a la decisió de Guardiola, dels expresidents, de la junta directiva i dels votants del Cercle. O sigui, està disposada a liderar la institució si hi ha consens sobre el seu nom.

“Si la gent del Cercle d'Economia creu que puc ser una bona presidenta, acceptaré el repte, però jo vull que sigui el president, els expresidents, la Junta i tots els electors que considerin que puc ser jo. Hi ha altres persones que ho podrien fer molt bé. Em faria il·lusió? Sí, em faria il·lusió, però les pautes i els temps del Cercle els conec bé i els respecto molt”, va declarar a ON ECONOMIA l’agost passat quan se li va preguntar si li agradaria succeir a Guardiola.

Jaume Collboni Jaume Guardiola Teresa Garcia Mila Cercle Economia / Montse Giralt
Teresa Garcia-Milà amb Jaume Guardiola i Jaume Collboni / Montse Giralt

Com a vicepresidenta, Garcia-Milà ha estat molt activa i, quan ha calgut, ha representat al Cercle davant altres institucions o en tot tipus d’actes. Per exemple, en el moviment empresarial Volem Corredor, impulsat per la patronal valenciana AVE per exigir més celeritat en la finalització de l’eix ferroviari del Mediterrani.

Fonts del Cercle recorden que en els seus 66 anys d’història –es va fundar el 1958– mai l’ha presidit una dona i que, precisament, Guardiola va reduir les presidències a només dues, que estan ocupades per dones: Garcia-Milà, directora de la Barcelona School of Economics, i Núria Cabutí, consellera delegada de Penguin Random House Grupo Editorial. Durant dècades, s’havia escollit el president entre els vicepresidents de l’anterior mandat, però aquesta tradició no sempre s’ha complert.

Aquestes fonts precisen que Cabutí és un altre dels noms que “sonen” però que, a diferència de Garcia-Milà, no s’ha postulat i potser no arribarà a donar el pas per les seves actuals responsabilitats. No només és la CEO d’un gran grup editorial sinó que, des de 2021, també és membre del consell de supervisió de Bertelsmann i presideix Bertelsmann Management Representative Commite (BMRC), organisme que representa els directius de la companyia a escala mundial.

El president del Cercle dina amb els seus predecessors dues vegades a l'any i quan toca successió, és el tema principal del sanedrí

Encara surt una tercera dona en les travesses internes: la notària Camino Quiroga, actual secretària de la junta directiva del Cercle i esposa de Tatxo Benet, president de Mediapro. I també un home, que ocupa una de les 13 vocalies: Miguel Trias Sagnier, advocat de la firma legal Cuatrecasas, de la qual en va ser membre del consell d’administració i director de l’oficina de Barcelona fins 2018.

Però les fonts consultades apunten que seria una “sorpresa” que Guardiola busqués un successor entre els vocals, si bé Juan José Brugera (Colonial) ho va fer quan va apostar per Xavier Faus (Meridia) el 2019. En aquests moments, la candidata millor situada és Garcia-Milà sempre que Cabutí no doni el pas.

En espera que s’anunciï un candidat oficial per presidir el Cercle, no han aflorat moviments interns per articular una possible llista alternativa ni tampoc s’espera, de moment, que es vagi a unes eleccions com les del 2022. Aleshores, per primera vegada en la història del Cercle, el president va sorgir de les urnes, en les quals Guardiola es va imposar a Rosa Cañadas.

Una fundació d'expresidents

Aquest dilluns, Guardiola es reunirà amb els expresidents, que formen part del patronat de la Fundació del Cercle d’Economia, un selecte sanedrí al qual, per tradició, el president de torn consulta les grans decisions, inclosa la del candidat que l’ha de substituir.

Els expresidents acostumen a reunir-se dues vegades a l’any: abans de Nadal i abans de les vacances d’estiu. Per aquest motiu, s’espera que Guardiola plantegi aquest dilluns com encara el seu relleu, previst per al juny o, a tot estirar, juliol de l’any vinent. El dubte és si anirà directament amb un nom clar, amb més d'un o, si després de les eleccions del 2022, les primeres en la història del Cercle amb més d'un candidat, serà més prudent i es limitarà a informar de l'obertura del procés electoral i deixarà la dessignació per més endavant.

La Fundació del Cercle d’Economia està encapçalada per Pedro Fontana (vicepresident de Banc Sabadell) i en el seu patronat també hi ha els expresidents del Cercle Salvador Alemany (Saba), Antoni Brufau (Repsol), Juan José Brugera (Colonial), Joan Mas Cantí, Joan Molins (Cementos Molins), Carlos Tusquets (Mediolanum) i Antón Costas (actual president del Consell Econòmic i Social d’Espanya).