Tots els treballadors, sigui per compte propi o aliena, haurien de revisar almenys una vegada a l'any l'expedient de la seva vida laboral, és a dir, les dades de les empreses en les quals treballen i de les cotitzacions que es reben. Aquesta informació consta als arxius de la Tresoreria General de la Seguretat Social. Aquest organisme ha dut a terme un important procés de digitalització i de revisió i actualització de les fitxes de tots els cotitzadors. En concret, ha incorporat nova informació i serveis a Importass, un espai digital adaptat a dispositius mòbils, accessible des del web, la seu electrònica (SEDESS) i l'app de la Seguretat social, en el que s'ofereix informació i serveis de tramitació.

Aquest espai digital està dissenyat perquè busquis informació i realitzis tràmits des de qualsevol dispositiu de manera senzilla, personalitzada i guiada. Amb un llenguatge natural, el portal t'orienta i s'anticipa a les teves necessitats. A més, comptes amb una àrea personal on pots consultar el teu Número de la Seguretat Social, visualitzar de manera digital la teva vida laboral o consultar la teva situació a l'instant.

El recomanable és portar un control del teu informe de vida laboral amb el cap de setmana comprovar que les dades exposades són correctes. No és un tema fútil, ja que de les dades que constin en la Seguretat Social depenen algunes de les prestacions socials a les quals es té de dret; la més important la pensió de jubilació, l'import de la qual es calcula basant-se en els anys cotitzats en la Seguretat Social.

Tota la informació ve recollida al denominat informe de la vida laboral. Aquest document incorpora, cronològicament des de la primera feina per compte propi -règim especial de treballadors autònoms- o aliena -règim general- que s'ha realitzat, les teves situacions d'alta i baixa laboral -ja sigui per malaltia, períodes d'excedència, maternitat, reducció de jornada laboral- en els diferents règims de la Seguretat Social i el nombre de dies que has estat en alta, tant de manera completa o delimitada segons la teva recerca. La suma de totes les situacions determina el total de dies cotitzats a la Seguretat Social des de l'inici de la teva vida laboral fins a la data en què s'emet l'informe.

També ha de constar la modalitat del contracte de treball -indefinit, temporal, a temps parcial, entre d'altres- i el grup de cotització assignat segons l'activitat laboral que es realitzi. És a dir, la categoria professional associada a la feina, identificada amb els números de l'1 a l'11.

En la gran majoria dels casos, les dades es corresponen al 100% amb la realitat, però podria donar-se la circumstància que existissin situacions que poguessin no estar registrades o ser errònies. En tal cas, si detecta un d'aquests errors, ha de presentar una reclamació de dades de la seva vida laboral i aportar la informació de què disposi. De fet, l'empresari, o autònom si es dona el cas, està obligat a sol·licitar l'alta, la baixa i a comunicar les variacions de dades de tots els seus treballadors. La sol·licitud d'alta s'ha de realitzar prèviament a l'inici de la relació laboral (fins 60 dies abans). En el cas de sol·licitar una baixa laboral ho ha de fer dins dels tres dies següents a aquell en què cessi l'activitat per compte d'altri.

És important saber que l'informe de vida laboral no recull les dades d'altes i baixes relatives a règims especials dels funcionaris civils de l'Estat, de les Forces Armades i dels funcionaris al servei de l'Administració de Justícia. Els períodes treballats a l'estranger tampoc es recullen en aquest document.