Sumar ha registrat una proposició no de llei sobre reducció de la jornada de treball perquè "es debati ja" en el Congrés, la qual proposa de rebaixar-la a 37,5 hores setmanals el 2024, quan en l'acord de govern amb el PSOE eren 38,5 hores el 2024 i 37,5 el 2025. Verónica Martínez Barbero, diputada de Sumar i qui fins al juny va ser la directora general de Treball, ha presentat en roda de premsa aquest dijous en el Congrés la iniciativa parlamentària, registrada dimarts, sense fer referència al fet que aquesta petició al Govern retalla el termini per aconseguir l'objectiu segons el qual estava pactat. Aquest mateix dijous, s'ha conegut que el 40% dels economistes catalans estan en contra de la retallada de jornada.

Sí que ha esmentat que té confiança que el Govern procedeixi a realitzar els canvis pactats, però presenten la iniciativa parlamentària per encoratjar el debat. La diputada de Sumar ha recordat que l'acord no només inclou que el Govern rebaixi la jornada ordinària màxima legal a 37,5 hores setmanals, sinó també que una reducció fins a les 32 hores en els anys següents es debati entre els agents socials.

Tant l'obertura del diàleg social en aquest sentit com el canvi a l'Estatut dels Treballadors el 2024 són els dos punts recollits en la proposició no de llei perquè el Congrés es pronunciï per instar al Govern, després del debat i votació parlamentària. En l'exposició de motius, Sumar fa un repàs històric de les reduccions de jornada legal de treball, amb recalcament en la fita fa 104 anys del màxim de 8 hores diàries i el de fa quatre dècades de les 40 hores setmanals.

Societats més justes

Com a argument per aprofundir en la rebaixa, Sumar exposa que les millores en les condicions laborals generen "societats més justes, estables, saludables i desenvolupades socioeconòmicament". Barbero ha indicat que ja el 12% dels convenis col·lectius preveuen jornades setmanals inferiors a les 37,5 hores, la qual cosa agraeix la tasca sindical d'anys anteriors, però ha cridat l'atenció en la necessitat de prendre la mesura per a l'altre 88%, que suposa aproximadament 10 milions i mig de treballadors a Espanya.

Ha assenyalat que alguns estudis indiquen que la productivitat en l'àmbit laboral no només es mantindria amb una rebaixa d'horari laboral, sinó que fins i tot augmentaria, el que és l'argument principal per convèncer la part empresarial, ha explicat la diputada de Sumar per Pontevedra i inspectora de treball.