Sumar vol obligar la banca a revisar milers d'hipoteques variables concedides abans de l'any 2011 perquè ofereixin voluntàriament als seus clients l'opció de renegociar el préstec, ja que "en la majoria dels casos" no va quedar clar com es calculaven els interessos i s'amortitzava la quantitat sol·licitada. El grup parlamentari ha presentat aquest dimarts al Congrés dels Diputats una proposició de llei que, en cas de tirar endavant, exigiria als bancs passar una espècie d'"ITV" en la qual les mateixes entitats revisarien les hipoteques variables firmades abans de 2011 per falta de transparència sobre l'amortització.

Sumar aspira que totes les hipoteques passin una "revisió" i que siguin els mateixos bancs els que es posin en contacte amb els clients avisant de les irregularitats per buscar com arreglar-lo, segons ha explicat en roda de premsa el diputat Fèlix Alonso. Quan es firma una hipoteca, entre les qüestions més importants hi ha el termini de devolució del préstec i l'import a què ascendeixen les quotes i els interessos. Tanmateix, en algunes escriptures no va quedar clar com es calculen els interessos i com s'amortitza el capital. Un informe encarregat pel govern balear al matemàtic Guillem Bou va arribar a la conclusió que moltes de les hipoteques firmades en el passat no recollien clarament la fórmula amb què el banc calculava la quota a pagar.

Hipoteca redal

Es tractaria llavors d'una hipoteca redal, batejada així per l'acrònim de l'expressió en llatí redito ad libitum, és a dir, que es podria tornar lliurement o a voluntat del client en no existir una fórmula clarament pactada sobre el pagament d'interessos o capital. En aquests casos, alguns jutges han interpretat que el consumidor no estaria lligat a una manera concreta d'amortització, sinó que la podria fer a la seva conveniència.

Per al diputat Fèlix Alonso, davant d'una hipoteca d'aquest tipus n'hi hauria prou que el client pagués "els interessos més un euro" de capital, cosa que permetria reduir la quota mensual, evitar l'embargament de la propietat, el desnonament o perdre l'habitatge. Segons la seva opinió, el gruix de les hipoteques variables firmades a Espanya abans de 2011 són "en realitat, una pòlissa de crèdit", en la que es recull que es pagaran uns interessos pels diners rebuts que haurien de ser tornats al final del contracte. És a dir, segons la seva interpretació, n'hi hauria prou amb pagar "els interessos i el que es pugui", la qual cosa estaria convertint la hipoteca en una espècie de lloguer de llarga durada.

Sumar confia que la seva proposició de llei tiri endavant i compti amb el suport del seu soci de govern i defensa que podria ser una oportunitat perquè la banca corregeixi els seus errors i millori la seva reputació. Si no ho fan, adverteix, haurà de ser un jutge qui decideixi.