El Tribunal Suprem ha dictat dues sentències que avalen que les comunitats de propietaris puguin prohibir lloguers turístics mitjançant el suport de les tres cinquenes parts de la comunitat en junta de veïns.

Es tracta de la primera pronunciació de la Sala respecte a l'article 17.12, del Reial Decret-llei 7/2019 de mesures urgents en matèria d'habitatge i llogar.

Es tracta d'una sentència fallada per unanimitat i que resol les diferents postures de diferents audiències provincials, amb dues sentències recorregudes de signe oposat sobre si és necessari que hi hagi unanimitat per aprovar aquesta prohibició en una junta de veïns o si és suficient amb tres cinquens de la comunitat de propietaris.

"En cas de no admetre's aquesta doble majoria de tres cinquens, n'hi hauria prou amb el vot en contra del propietari del pis en qui es pretén exercir l'activitat per impedir l'adopció de l'acord", afegeix la nota de premsa del gabinet tècnic del Suprem.

La sentència té lloc enmig d'un ardu debat sobre el paper dels pisos turístics i del lloguer de temporada al mercat de l'habitatge urbà, ja que en ciutats turístiques redueix l'oferta d'habitatge habitual i, a més, s'utilitza per sortejar les regulacions de preus de la nova Llei d'Habitatge, a la qual tan sols s'han acollit municipis catalans.

Moltes ciutats ja no atorguen o han limitat molt les llicències de pisos turístics davant de la pressió sobre els preus i alguns problemes de convivència, però amb aquesta sentència, a més, una llicència favorable podria no ser suficient si el propietari l'aconsegueix en un bloc on els veïns estan en contra de la mateixa.