L'intens ral·li de pujades de tipus d'interès iniciat pel Banc Central Europeu (BCE) que en tan sols un any ha passat del zero al 4% està fent efecte en els autònoms. En el segon trimestre de l'any, el 30,4% dels professionals per compte d'altri no han pogut demanar un crèdit, ja que no són capaços d'"endeutar-se més", mentre que en el mateix trimestre de 2022 —abans d'iniciar-se les alces de tipus— els autònoms que no podien permetre's un crèdit eren el 25,1%; és a dir 5,3 punts percentuals menys, segons l'Observatori de l'Autònom elaborat per l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA).

Es tracta, d'altra banda, d'autònoms que sí que necessitarien finançament, segons es fa palès al qüestionari trimestral d'ATA. Doncs bé, el trimestre passat el 30,4% va declarar no necessitar un crèdit, un altre 30,4% que no podia endeutar-se més i gairebé un 30%, el 29,9%, que l'havia sol·licitat i l'hi havien concedit. Un altre 6%, tanmateix, ho va demanar, però les entitats financeres l'hi van denegar.

A més, l'encariment dels tipus pesa cada vegada més, la qual cosa ha provocat que en el segon trimestre d'aquest any s'hagi disparat el nombre d'autònoms que no es poden permetre demanar diners a una entitat financera. Així, a l'anterior baròmetre, corresponent al primer trimestre de l'any, els que no podien "endeutar-se més" arribaven al 27,6% del col·lectiu, cosa que significa que en tres mesos la xifra ha pujat 2,8 punts percentuals. La relació entre el preu dels diners del BCE i els autònoms que no poden finançar-se ha estat creixent: com més car estan els diners, més dificultats per sol·licitar un préstec.

Amb els tipus a l'1,25% (pujada del 14 de setembre de 2022), el 26,1% dels autònoms declarava no "poder endeutar-se més"; a finals d'aquell any, amb els tipus al 2,5% (pujada del 15 de desembre) eren el 26,5% els autònoms que no podien accedir a un crèdit; i a finals del primer trimestre d'aquest any, amb el preu ja al 3,5% (pujada de 16 de març), el percentatge es va elevar fins al 27,6% dels autònoms. Però amb els tipus ja al 4% (pujada del 15 de juny), la pressió del cost de finançament situa al 30,4% els autònoms que no poden accedir a línies de crèdit. La pujada dels tipus plou sobre mullat, ja que molts autònoms van haver d'endeutar-se durant la pandèmia, fins i tot amb avals de l'ICO, per poder suportar la caiguda del negoci. Així i tot, al baròmetre corresponent al segon trimestre de l'any passat —l'últim amb aquesta informació—, tan sols el 25,1% no podia pagar-se el crèdit. Es pot recordar que llavors, el preu dels diners estava a mínims.

Menys necessitat

Per veure el costat positiu, les necessitats de finançament dels autònoms han anat a la baixa. Entre març i juny d'aquest any, el 30,4% dels autònoms enquestats per ATA no ha necessitat acudir a una entitat financera, quan en el mateix trimestre de l'any passat, abans de la pujada del crèdit, els que no necessitaven un préstec es reduïen al 27,3%. No obstant això, aquest percentatge ha estat volàtil, ja que en el primer trimestre de 2023 declaraven no necessitar finançament el 33,2% dels professionals per compte propi, en el quart trimestre de l'any passat eren el 30,1% i en el tercer d'aquell any el 28,1%.

Però tornant als autònoms que declaren necessitar un crèdit i no poden endeutar-se més, tenen clar que, encara que l'entitat els concedís els diners —que bé podria ser que els els deneguessin—, prefereixen no entrampar-se. Com destaca el president d'ATA, Lorenzo Amor, els autònoms poques vegades deixen de pagar un préstec, "abans deixaran de pagar els impostos o les cotitzacions que les lletres del crèdit", assenyala. No obstant això, Amor no té tan clar que la banca "es disposi a tancar l'aixeta" i comenta que una denegació del 6% no suposa un percentatge desorbitat. "He conegut altres èpoques en què la banca ha denegat el 12% de les línies de finançament sol·licitades pels autònoms", declara.

Però una cosa és que els bancs ho concedeixin i una altra, que els professionals puguin "endeutar-se més", especialment amb el tipus oficial dels diners al 4%. Respecte al descens de la petició de finançament en el segon trimestre, Amor considera que es produeix, primer, per la incertesa sobre l'evolució de l'economia, però també perquè els autònoms prefereixen no endeutar-se en aquests moments. En qualsevol cas, recorda que actualment hi ha un milió d'autònoms (gairebé un terç del total) que tenen línies de crèdit obertes. En qualsevol cas, el president d'ATA reconeix que "els costos financers són alts".

Una preocupació a l'alça

La preocupació es fa palesa en el sentiment dels autònoms, ja que en preguntar-los com està afectant el seu negoci la pujada de tipus d'interès, el 52% va respondre en el segon trimestre d'aquest any que "bastant" o "molt", amb un percentatge més gran, del 27,5%, entre aquests últims. La primera vegada que l'Observatori d'ATA va incloure la pujada dels tipus d'interès com "un problema" en el negoci dels autònoms va ser en el quart trimestre de l'any passat. Aleshores, el 52% considerava que l'encariment dels diners (al desembre els tipus del BCE estava en el 2,5%) afectava "gens" o "poc" els seus negocis i el 42,2% (10 pp menys que ara) consideraven que  "bastant" o "molt". Aquests últims, el 20% del total del col·lectiu.