La vicepresidenta tercera del Govern d'Espanya i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha valorat aquest dimecres la pròrroga de l''excepció ibèrica', mesura que serà vigent fins al proper 31 de desembre, tal com va recordar durant la jornada d'ahir i va informar ON ECONOMIA. Per a la titular de Transició Ecològica, aquesta mesura és la que garanteix la protecció dels consumidors espanyols i portuguesos i la que "permet viure l'any amb tranquil·litat en l'àmbit elèctric", tal com ha expressat Ribera aquest dimecres. A més d'això, i valorant la posició d'Espanya en un moment en què la crisi energètica encara s'està deixant sentir, la ministra considera que "estem preparats per a qualsevol increment desproporcionat del gas fins a final d'any".
La realitat és que Espanya, almenys en matèria energètica, ha aconseguit salvar l'hivern després que totes les perspectives apuntessin a una temporada marcada per les dificultats de subministrament. Lluny de les projeccions que es feien fa tan sols sis mesos, el país ibèric ha aconseguit suportar l'hivern amb uns nivells de subministrament òptims. De fet, Teresa Ribera va explicar durant la jornada d'ahir davant dels ministres d'Energia de la Unió Europea que les reserves de gas a Espanya estan en "màxims històrics".
L''excepció ibèrica' va camí de complir un any
L''excepció ibèrica', la qual complirà un any des de la seva entrada en vigor el pròxim 15 de juny, s'ha convertit en una de les eines més útils a la tempesta energètica en la qual es continua movent Europa. Malgrat que els preus del gas continuen sent elevats, aquest topall s'ha erigit en la mesura idònia per rebaixar els sobrecostos energètics entre les famílies. Per això la mateixa ministra es refereix a l''excepció' com una mesura protectora tant per als consumidors espanyols com per als portuguesos.
Malgrat que l'Executiu liderat per Pedro Sánchez buscava estendre aquesta eina temporal fins a 2024, durant la jornada d'ahir es va confirmar el que la Comissió Europea va traslladar a Espanya i Portugal el passat 20 de gener. I és que, de moment, aquesta mesura no podria anar més enllà de desembre de 2023. Sigui com fos, la ministra per a la Transició Ecològica ha valorat amb positivisme la pròrroga, assegurant que és la mesura que permetrà als espanyols tenir un any "tranquil".
Teresa Ribera veu "capital" la reforma del mercat elèctric
Les paraules de la vicepresidenta tercera del Govern d'Espanya arriben una jornada després que la Unió Europea aprovés diverses mesures rellevants en matèria energètica. A més d'això, Brussel·les també va debatre sobre la reforma del mercat elèctric, la qual cosa ve sent una de les peticions de l'Executiu espanyol. Els de Pedro Sánchez demanen l'entrada de contractes a llarg termini que minimitzin la volatilitat i la incertesa en els preus que s'han vist en els últims mesos. Per a Ribera, és "capital" una "reforma estructural del mercat que ens permeti acomodar-nos des del punt de vista regulador per a les situacions d'estrès".
Per a la ministra per a la Transició Ecològica, un dels punts que més preocupen de la proposada de la Comissió Europea és que, per a un supòsit excepcional d'elevada volatilitat dels preus de les matèries primeres, suggereix, "de nou, donar cobertura a través dels Pressupostos Generals de l'Estat".
D'aquesta manera, "els europeus depèn de la capacitat fiscal de cada Estat membre", ha afegit Teresa Ribera, la qual és canviant en tots ells. Referint-se a aquesta qüestió, la vicepresidenta tercera del Govern espanyol ha explicat que podria estudiar-se la manera que "reculli la possibilitat que sigui una regulació que pugui cobertura" a tots els països.
Sigui com fos, Espanya manté ferm la seva posició entorn de la reforma del mercat elèctric espanyol i, alhora, compta amb la pròrroga de l''excepció ibèrica' fins a finals d'any, sent aquesta la mesura que, per al Govern de Pedro Sánchez, aportarà la "tranquil·litat" necessària a les llars espanyoles.