La Comissió Europea ha aprovat finalment la pròrroga de l''excepció ibèrica' fins a finals de 2023. En concret, l'extensió d'aquesta eina extraordinària està datada per al pròxim 31 de desembre. Malgrat que l'acord entre Espanya i Brussel·les estava ben encaminat, ha estat aquest dimarts quan, finalment, el Govern de la Comunitat Europea ha donat llum verda a l'extensió de la qual és una de les mesures més eficients, tal com indica a aquest mitjà el Ministeri liderat per Teresa Ribera, que ha aprovat l'Executiu espanyol en el període de crisi energètica malgrat que, en els últims dies, han sortit diversos informes que decreten que el país ibèric, un comptant amb l'excepció, té un dels preus de la llum més elevats del Vell Continent.

Sigui com fos, des de l'òrgan de Govern presidit per Úrsula Von der Leyen han aprovat l'extensió d'aquest mecanisme que topa el preu del gas al mercat a l'engròs d'Espanya i de Portugal. Com va apuntar ON ECONOMIA el passat 28 de març, Teresa Ribera, ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, va informar que el Govern espanyol i Brussel·les havien assolit un acord per a la pròrroga de l''excepció ibèrica'. Per a la també vicepresident tercera de l'Executiu estatal, aquesta eina aporta la "tranquil·litat" necessària per sobrepassar l'exercici. Encara que la situació s'ha moderat exponencialment respecte a la de l'anterior curs, des del Govern liderat per Pedro Sánchez creuen que aquest mecanisme ha ajudat a rebaixar el preu de l'electricitat.

L''excepció ibèrica', pel camí de complir un any

L'eina, que el propvinent 15 de juny complirà un any des de la seva aprovació, es mantindrà fins a finals de 2023, ja que aquesta "s'ajusta a les normes sobre ajuts d'Estat" de la Unió Europea, així com que les modificacions introduïdes són "adequades, necessàries i proporcionades per fer front a la greu pertorbació de l'economia a què s'enfronten Espanya i Portugal", explica la CE en un escrit emès aquest dimarts.

Des de Brussel·les creuen que, malgrat el descens del preu del gas tant al mercat a l'engròs europeu com en l'iberoportugués, aquest mecanisme continua "servint d'eina de protecció" en cas de possibles "augments sobtats de preus" al mercat ibèric de l'electricitat. Sembla difícil que, tant Espanya, com Portugal, hagin de fer ús del topall fixat per l'excepció. El moment actual, malgrat no ser pròsper, sí que és més favorable que el de fa un any. Els preus del gas i, per tant, de l'electricitat, han anat cedint a mesura que les pujades de tipus d'interès i les mesures governamentals han entrat de ple sobre l'economia dels països.

El topall queda sobre els 65 euros/MWh

Amb la nova 'actualització', el topall cedirà fins als 65 euros per megawatt/hora, des dels 70 euros MWh previstos en l'anterior versió. A l'abril, per exemple, ja es va situar en 56 euros/MWh en lloc de pujar fins als 60 euros previstos inicialment. A partir d'ara s'elevarà fins als 57,2 euros/MWh al maig; 58,3 euros/MWh al juny; 59,4 euros al juliol; 60,6 euros a l'agost; 61,7 euros al setembre; 62,8 euros a l'octubre; 63,9 euros al novembre, i 65 euros al desembre.

Teresa Ribera, titular de Transició Ecològica i de Repte Demogràfic, ja té la seva extensió de l''excepció ibèrica'. La ministra ha recalcat en diverses ocasions que es tracta d'un dels mecanismes més importants que té Espanya a l'hora d'afrontar crisi energètica que encara persisteix a tot Europa. A més d'això, de cara a diversos experts, així com per al Ministeri per a la Transició Ecològica i de Repte Demogràfic, és una de les eines que ha permès rebaixar l'IPC energètic, el qual és el més baix de tota l'eurozona.

"El Govern ha dissenyat mesures molt eficients", segons MITECO

En el de referit als elevats preus de la llum que tenia Espanya respecte a la resta d'Europa, que apuntava un informe d'Eurostat, aquest mitjà ha consultat a MITECO, que considera que "els preus elèctrics a l'engròs a Espanya, comparables amb els de la resta de la Unió Europea, han estat d'entre un 25% i d'un 40% més baixos que a Alemanya o Itàlia". El Govern d'Espanya apunta ON ECONOMIA que aquesta reducció del preu de l'electricitat es deu al "mecanisme ibèric i les renovables". Davant de les baixades que apunten des del Ministeri, aquest creu que "el Govern espanyol, per tant, ha dissenyat mesurades molt eficients per rebaixar l'energia, i això es reflecteix en la situació actual, on tenim el menor IPC de tota la UE."

L'ampliació de l''excepció ibèrica' fins a finals d'any arriba en un moment en el qual el Vell Continent continua lluitant contra les pressions de Rússia i en el qual, els organismes comunitaris, com els Governs internacionals, han demanat a les empreses energètiques que redueixin la firma de contractes amb proveïdors de gas russos per inhibir el múscul financer de la nació liderada per Putin. Europa sap que l'hidrocarbur continua sent clau per al subministrament energètic. Malgrat això, creuen que els Estats membre poden aconseguir-ho a través d'altres mitjans, com|com a metaners, o gasoductes procedents d'Algèria, entre altres opcions. A més d'això, Kadri Simpson, comissaria d'Energia d'Europa, va advocar per fer un ús intensiu de les renovables, missatge a què també es va afegir Teresa Ribera.