Entre l'1 de gener i el 15 de juny, les TIC (informació i comunicació) han creat 32.382 llocs de treball (un 4,6%) i les activitats professionals, científiques i tècniques (lligades a la investigació i desenvolupament) unes altres 48.947. En total, aquestes activitats de més valor afegit han generat 81.330 llocs de treball i l'hostaleria, 73.200. Això suposa una diferència més gran que els anys anteriors, ja que entre maig de 2022 i maig de 2023, l'hostaleria en va generar 98.200, pràcticament el mateix que les TIC i les activitats científiques i tècniques, amb 103.500. I si es compara amb l'any anterior, entre maig de 2021 i maig de 2022, el panorama era molt diferent, amb un predomini absolut de l'hostaleria, que va generar en aquells dotze mesos 340.000 llocs de treball, per 130.000 d'aquestes activitats de més valor absolut.
La ministra d'Inclusió i Seguretat Social, Elma Saiz, ha insistit aquest dimecres que no només s'està creant molta ocupació, 566.600, el segon més alt per a aquest període des de 2018 amb l'excepció de l'any passat, gairebé 600.000 nous llocs de treball, sinó que l'ocupació que es crea és de més qualitat. I com a mostra, ha ressenyat que els sectors de més valor afegit, com les TIC i les activitats professionals, científiques i tècniques, generen més ocupació que l'hostaleria que en aquests mesos està en el seu moment àlgid per la temporada estival.
No obstant això, el nombre d'afiliats entre aquestes dues activitats porta ja molts anys per sobre del nombre de treballadors de l'hostaleria. El secretari d'Estat de Seguretat Social, Borja Suárez, ha comptabilitzat 1,76 milions de persones treballant en hostaleria, davant 1,98 milions entre TIC i les activitats tècniques, científiques i professionals; sumant els treballadors assalariats i els autònoms. Si ens remuntem a maig de 2023, hi havia a Espanya 1,92 milions de persones, guanyant-se la vida en aquestes activitats de més valor afegit, com les qualifiquen des del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, davant 1,85 milions en hostaleria. I un any abans, treballaven en hostaleria 1,75 milions, per 1,81 milions en les TIC i activitats més lligades amb la investigació.
Tornar a ritmes precovid
El comportament del mercat laboral en aquests anys ha estat molt marcat per la covid, primer, i la recuperació dels mercats després. La forta caiguda de l'hostaleria durant els mesos més durs de la pandèmia, justifica un dinamisme laboral més gran, segons s'ha anat recuperant l'activitat del sector i la turística. Així, si ens remuntem a l'evolució de l'afiliació entre maig de 2018 i el mateix mes de 2019, les TIC i les activitats professionals van generar en aquells 12 mesos 73.846 llocs de treball, mentre que l'hostaleria, es va quedar en 57.000. Es reprendria, doncs, una tendència que s'havia produït abans de la covid i abans de la reforma laboral, amb una capacitat major per crear ocupació en aquestes activitats més tècniques i de més salari.
D'altra banda, parlem de tres dels sectors més dinàmics en l'actualitat, tots ells entre els cinc amb més ritmes de creixement en el que va de 2024. L'educació despunta, amb un creixement en l'afiliació del 12,8%, i les TIC la segueixen encara que a gran distància, amb un increment de l'ocupació del 4,6%. El top-5 des de començament d'any el completen l'hostaleria i les activitats artístiques (4,3% d'augment d'afiliació) i les activitats professionals, científiques i tècniques (4,1%). El conjunt del mercat ha crescut en aquest període un 2,8%.
Símptomes de qualitat
Una qualitat que es constata amb el tipus de contracte que tenen els assalariats als tres sectors, segons les dades d'afiliació de la Seguretat Social. En hostaleria, dels 1,59 milions d'afiliats el maig de 2024 (per l'estrebada de la Setmana Santa), el 40,5% són indefinits a temps complet; un altre 28%, indefinits a temps parcial, i un 24% són fixos discontinus. En el cas dels temporals, en temps complet hi ha 50.800 assalariats (3,2% del total) i 60.058 temporals a temps parcial (3,8%). Respecte als salaris, els fixos discontinus tenen menors salaris que els temporals.
Una fotografia molt diferent en el cas dels assalariats empleats en les TIC i en activitats professionals, científiques i tècniques. Dels 1,58 milions afiliats en el Règim General al maig, el 81% són contractes indefinits a temps complet, el doble que en l'hostaleria. Indefinits a temps parcial, hi ha un 9%, i de fixos discontinus, un 1,5%, molt lluny en ambdós casos de l'hostaleria. En el cas dels temporals, la majoria són a temps complet, el 3,8%, i una minoria del sector, un 0,9%, té un contracte temporal a temps parcial. La màxima precarietat laboral.