El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha avalat aquest dijous convertir treballadors interins en indefinits -sense considerar-los funcionaris - com a mesura per "sancionar" l'abús dels contractes temporals. La sentència, publicada pel TJUE aquest mateix dijous, es produeix arran de dues de prejudicials relacionades amb interins de la Generalitat de Catalunya. En concret, el tribunal de Luxemburg ha analitzat els casos de KT, una funcionària interina des de 2005 per a una plaça de tècnic superior d'administració de la Generalitat, i HM, funcionària igualment interina des de 1984, que presta serveis en l'Administració de Justícia de Catalunya.

En les conclusions finals, el tribunal assenyala, donant la raó a les demandants, que "a falta de mesures adequades en el Dret nacional per prevenir i, si escau, sancionar els abusos derivats de la utilització de successius contractes o relacions d'ocupació de durada determinada, la conversió d'aquests successius contractes o relacions d'ocupació de durada determinada en contractes o relacions d'ocupació per temps indefinit pot constituir tal mesura, sempre que aquesta conversió no impliqui una interpretació contra legem del Dret nacional". El que deixa una porta a oberta a una interpretació dels tribunals espanyols. De fet, el Suprem s'ha mostrat contrari en diverses ocasions a la conversió d'interins en fixos.

Reparació proporcionada

El tribunal argumenta que la convocatòria de processos de selecció no permet una "reparació proporcionada i efectiva" dels abusos i assegura que si la llei estatal no preveu altres mesures, convertir els interins en indefinits és adequat. A més, diu que si la "jurisprudència consolidada" del Suprem s'oposa a la conversió, el jutge pot no aplicar-la, en basar-se en una interpretació incompatible amb el dret europeu.

La cort comunitària, basant-se en l'Acord Marc firmat de la CES (sindicats europeus) i l'UNICE i el CEEP (patronals europees) sobre el Treball de Durada Determinada, determina que els estats membres, a efectes de "prevenir els abusos derivats de la utilització successiva de contractes o relacions laborals de durada determinada", l'adopció efectiva i vinculant d'almenys una de les mesures que enumera l'esmentat Acord quan el dret nacional no contempli mesures legals equivalents: Així, les tres mesures enumerades es refereixen, respectivament, a raons objectives que justifiquin la renovació de tals contractes o relacions laborals; a la durada màxima total d'aquests successius contractes de treball o relacions laborals i tres, al número de les seves renovacions.

El TJUE sentència així aquest dijous que els contractes del personal interí de l'administració pública que encadenen diversos contractes temporals s'han de convertir en indefinits per castigar i prevenir els abusos en l'administració pública.

La sentència dona resposta a la petició de diverses treballadores interines de la Generalitat de Catalunya -la plaça de les quals va quedar ocupada per un funcionari de carrera- que al·legaven que el seu treball no responia a necessitats temporals, urgents i excepcionals, sinó ordinàries, duradores i permanents, una cosa que consideren abusiu per part de l'administració, i sol·licitaven que el seu contracte temporal de llarga durada es transformi en indefinit.

També van demanar una compensació econòmica de 18.000 euros o d'una quantitat apropiada, com a sanció pel recurs abusiu a successius contractes o relacions laborals de durada determinada del que al·leguen haver estat víctimes, una cosa que l'administració nega, ja que pràcticament cada any hi ha hagut convocatòries d'accés a les places ocupades per les treballadores.