Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb pausa', que Serafí del Arco publica cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA i que arriba als subscriptors de la mateixa. Si vols rebre-la, apunta't aquí.
Bon dia des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Com portes la setmana? Jo bastant preocupat amb la cronificació del problema de l'habitatge. Agafo el títol de la newsletter d'avui prestat de l'anàlisi que fa el professor Josep Lladós sobre el tema. Te la recomano. Ni més ni menys que quatre milions d'habitatges buits a Espanya i les dificultats que hi ha per accedir-hi. La llei d'Habitatge ha complert aquest diumenge un any en vigor amb més ombres que llums: oferta minvant, preus disparats, fuga cap a lloguers de temporada, per habitacions... En un any el lloguer ha pujat, de mitjana, un 13%. Però això no és d'ara. Si elevem la mirada veiem com en l'última dècada, el preu s'ha incrementat en un 78%! I és una mitjana, hi ha llocs on els preus del lloguer estan literalment pels núvols. En aquesta informació de Luis Aparicio, en veuràs més detalls. Mentrestant, la inflació i els salaris han pujat un 24%. Maite Coca ha analitzat què fan ciutats del nostre entorn, com París, Berlín o Amsterdam per afavorir el lloguer? Bàsicament dues coses: fomentar el parc immobiliari (més oferta) i desenvolupar unes estratègies públiques de suport social per als més desfavorits i mesures impositives per afavorir tant els propietaris dels habitatges de lloguer com els constructors que les promouen.
La meva selecció setmanal.
1. Pels núvols s'estan posant també els preus de les assegurances. Les primes, que ja es van disparar l'any passat, continuen creixent aquest any. L'automòbil és al capdavant però les assegurances de salut no es queden al darrere. Inflació, sinistres i frau empenyen les companyies d'assegurances a pujar les primes en un negoci que el 2023 no va ser rendible.
2. Aquest dijous coneixerem la dada de l'IPC avançat del mes de maig, amb els preus dels aliments sempre en el punt de mira i, darrere, el paper que juguen els supermercats. Joel Calero ha entrevistat el director general d'Asedas, la patronal dels supermercats, Ignacio García Magarzo, i li ha dit, entre altres coses, que la pujada dels preus d'alguns aliments, com l'oli, no pot atribuir-se als marges de la distribució. No te la perdis.
3. Bones notícies per al sector de l'automòbil, però molt especialment per als centenars d'extreballadors de Nissan que es van quedar sense feina quan va tancar la fàbrica de la Zona Franca de Barcelona. A més de revelar fa uns dies, al saló de l'automòbil de Madrid (Madrid Car Experience, es diu), els quatre models que la joint venture entre Chery i Ebro ensamblaran a la capital catalana, Ebro s'està plantejant fabricar un cinquè model el 2025 i un centre de I+D. Juan Ferrari ha parlat amb ells.
4. A 607 km amb cotxe d'Ifema Madrid, en el Palau de Congresos de Catalunya de la Diagonal, es feia la reunió del Cercle d'Economia, com sempre, amb intervencions del president del Govern i del cap de l'oposició. Cap dels dos no va semblar assabentar-se molt del que espera l'empresariat català. Dues coses reclama el Cercle fonamentalment: a nivell polític, assossec, convivència i transversalitat, i en el terreny econòmic un urgent i ambiciós finançament per a Catalunya. Doncs bé, Alberto Nuñez Feijóo va convertir el seu torn en un míting polític en contra de Pedro Sánchez i de les dades macroeconòmiques que insisteixen que Espanya no va malament. I Pedro Sánchez, va dir que sí, que es compromet a més i millor finançament, però...d'acord amb l'Estatut. O sigui, més del mateix.
5. Dos temes han protagonitzat la reunió del Cercle aquests dies. El primer és l'opa hostil del BBVA al Sabadell, aquí hi podràs llegir l'última novetat. I la segona, coincidint amb el tancament de la reunió, l'anunci de CriteriaCaixa de comprar gairebé el 10% d'ACS per convertir-se en el segon accionista del grup constructor i concessionari de Florentino Pérez. Ja fa temps que ho diem, torna el braç inversor de La Caixa.
6. El ministeri de Treball, que lidera la vicepresidenta Yolanda Díaz, està duent a terme una activitat frenètica últimament, entre l'aprovació de diverses normes, com la reforma del subsidi d'atur, i diversos fronts que són a la taula de negociació o anunciats. Juan Ferrari ha fet una guia de l'ofensiva laboral de Yolanda Díaz.
7. Acabo amb el llinatge empresarial de Josep Maria Casas, que aquesta setmana va sobre Amancio López Seijas, "l'altre Amancio", com l'anomenen alguns cronistes perquè, com Amancio Ortega, també és gallec, milionari i ha aixecat des de zero un imperi econòmic, en el seu cas amb els hotels. Presideix el grup Hotusa, amb 250 hotels i una facturació superior als 1.400 milions d'euros l'any passat. I des de fa només unes setmanes també està al capdavant de l'Associació d'Empresaris Gallecs de Catalunya (Aega-Cat), un influent lobby molt ben relacionat amb la política. Amancio López fa temps que ha preparat la successió en favor de les seves dues filles: Marina i Clara López Sanjurjo, que es van incorporar al consell d'administració d'Hotels Turístics Units SA (Hotusa).
És tot per avui. Si t'agrada aquesta newsletter, anima altres persones a què s'apuntin compartint aquest enllaç. Gràcies pel teu suport i una abraçada!
Serafí del Arco
PD: Llegeix totes les notícies econòmiques en ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos en LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.