El govern de Pedro Sánchez ha convocat per a aquest dilluns l'últim Consell de Ministres de l'any en el qual s'abordarà la continuïtat o supressió d'una bateria de mesures econòmiques adoptades per fer front a la crisi de la pandèmia o de la guerra a Ucraïna. Aquestes mesures estan valorades en més de 3.000 milions d'euros i van des dels ajuts al transport públic a l'adquisició de vehicles elèctrics.

Aquestes són 10 decisions que ha d'adoptar el Consell de Ministres d'aquest dilluns:

1. Pujada de les pensions. Com de costum, l'últim Consell de Ministres de l'any aprova la revalorització de les pensions. Les contributives pujaran un 2,8% el 2025 amb la fórmula de revalorització recollida en la Llei de reforma de les pensions en la qual es té en compte, com referencia per determinar la pujada d'aquestes prestacions, l'IPC interanual mitjà de dotze mesos (de desembre de l'any anterior fins al novembre passat). La revalorització serà més petita que la registrada en els dos anys precedents. Aquest 2024, les pensions contributives es van revaloritzar un 3,8% perquè la inflació mitjana va ser més gran, mentre que el 2023 ho van fer en un 8,5%. La Seguretat Social encara no ha detallat quant pujaran les mínimes i no contributives que, d'acord amb l'última reforma de pensions, ho han de fer més que la resta. També queda pendent la pujada de l'Ingrés Mínim Vital (IMV).

2. Transport públic. Aprovarà el manteniment dels ajuts, vigents des de setembre de 2022, com a mínim durant sis mesos més, fins al juny de 2025. D'aquesta manera, continuarà la gratuïtat dels abonaments de Renfe per a Rodalies i mitja distància, línies d'autobusos de competència estatal i metro, així com els abonaments de transport per a les Balears i les Canàries. El govern espanyol subvenciona la rebaixa del 30% del transport a les comunitats autònomes i les entitats locals que es comprometin a implantar i complementar els descomptes perquè, com a mínim, es redueixi a la meitat el preu dels serveis de transport terrestre de la seva competència per a viatgers habituals. Així, per exemple, es prorrogaran els descomptes del metro i autobús de Barcelona fins al juny de 2025.

3. Desnonaments per a col·lectius vulnerables. Està previst que es prorrogui la suspensió dels desnonaments per a col·lectius vulnerables, una mesura adoptada el 2020 durant la pandèmia, però no està clar que es prorroguin les garanties del subministrament d'aigua i energia per a aquests mateixos col·lectius.

4. Hipoteques. Després de cinc anys en vigor, no s'ha anunciat si es mantindran dues mesures de protecció als hipotecats: la suspensió del cobrament de comissions per amortitzacions anticipades o pel canvi de tipus fix a variable.

5. Gravamen a les energètiques. Mitjançant un reial decret, s'aprovarà l'extensió del gravamen a les grans energètiques a 2025. Es tracta d'un compromís del govern de Pedro Sánchez amb els seus socis parlamentaris -ERC, Bildu i BNG- si bé no compta amb el suport de la majoria del Congrés per l'oposició del PP, Vox i Junts. Aquesta mateixa setmana es va derogar el gravamen –amb el vot a favor de les anteriors formacions–, per la qual cosa l'executiu ha optat per un nou reial decret davant la impossibilitat de prorrogar l'anterior.

6. Bo social elèctric. Es mantindrà, encara que no s'ha anunciat si es reduirà per l'abaratiment de l'energia. En cas de mantenir-se en els seus termes actuals, se situaria el juliol de 2025 en el 35% per als consumidors vulnerables i en el 50% per als vulnerables severs.

7. Grans consumidors energètics. Tampoc no s'ha confirmat que passarà amb la reducció del 80% dels peatges d'accés a les xarxes de distribució elèctrica per a les empreses industrials de gran demanda.

8. Vehicle elèctric. Queda per veure com queden els ajuts per a la compra de vehicles elèctrics i la instal·lació d'infraestructures de recàrrega, el Pla Moves III, que finalitza el 31 de desembre vinent. Des d'Anfac s'ha informat que l'executiu estaria treballant per donar continuïtat als ajuts i reclamen que es prorrogui la desgravació del 15% (fins a un màxim de 3.000 euros) en l'IRPF per a l'adquisició d'endollables. Però encara no s'ha concretat l'entrada en vigor del Moves IV.

9. Rebaixes d'IVA. No sembla que es prorroguin les rebaixes de l'IVA per als aliments bàsics ni per l'electricitat, que s'ha anat normalitzant al llarg de l'any amb un sistema que li permetia abaixar el tipus al 10% quan el preu a l'engròs pujava dels 45 euros el megawatt hora (MWh). Des de juny de 2021 s'aplica un tipus reduït, però tot apunta que, amb la caiguda dels preus energètics, es reinstaurarà el tipus del 21%.

10. Pròrroga dels Pressupostos. Aprovarà el reial decret de pròrroga pressupostària, amb retocs als comptes de 2023, que són els últims aprovats ja que el govern espanyol no va aconseguir tirar endavant els de 2024 i encara no ha tramitat els de 2025. La pròrroga pressupostària és automàtica, si bé es poden introduir modificacions. No es contemplará la pujada salarial als funcionaris perquè es negociarà al gener.