El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha assegurat que les dades de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) conegudes aquest dissabte sobre les inversions de l'Estat espanyol a Catalunya s'estan utilitzant "de forma esbiaixada". Fonts del ministeri han defensat que en l'anàlisi del primer semestre dels exercicis els recursos destinats són una part dels pressupostats i executats al llarg de l'any. Així ho han explicat a Efe fonts del ministeri, en sentenciar que "la dada, sempre, mata al relat".

El ministeri que dirigeix Óscar Puente ha detallat que Catalunya va ser "la primera (comunitat) per inversió amb 1.227,8 milions d'euros executats a desembre de 2024, un 27,75% més que el 2023". I, que, per tant, centrar-se en les dades d'un sol semestre és una visió "incompleta". Com ho és, al seu entendre, la comparativa amb la Comunitat de Madrid. Sobre aquesta diferència determina que l'Estat va invertir en Madrid, 967 milions d'euros el 2024, 27,1% menys que el 2023, segons les esmentades fonts.

Aquest dissabte s'ha difós l'informe de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat (IGAE) del qual es desprèn que Catalunya és a la cua de les autonomies respecte al volum d'inversió que es contempla en els pressupostos generals de l'Estat i la xifra que realment es destina per a diversos capítols, especialment les infraestructures. La divulgació d'aquesta informació va provocar dures crítiques per part de les formacions polítiques de Junts i ERC.

Catalunya, cinquena per la cua en inversions ferroviàries

Recentment, també s'ha difós les dades d'execució pressupostària del Ministeri d'Hisenda entre el 2015 i el primer semestre del 2022. La despesa real de Renfe, Adif i Adif-Alta Velocitat s'ha situat en la majoria dels anys entre el 2015 i el 2022 per sota de la meitat dels diners que s'havien projectat, tenint en compte les xifres dels pressupostos del 2018 en el càlcul pel 2019 i el 2020, anys en què es van prorrogar els comptes espanyols, segons informació de l'ACN.

Les quantitats han variat al llarg dels anys, ja que si bé el 2021 es van gastar només dos euros de cada deu projectats i el 2022, només un -tot i que les dades en aquest cas són del primer semestre-, el compliment va ser molt més alt el 2017. Coincidint amb l'1-O, les empreses ferroviàries espanyoles van executar un 78,5% dels 396 milions pressupostats aquell any.

En tot el període analitzat i amb alts i baixos depenent l'any, el compliment se situa en el 35,1%, una xifra que no només és més baixa que la mitjana estatal, sinó que se situa deu punts per sota de la Comunitat de Madrid (45,8%). En nombres absoluts, els 6.194 milions d'euros previstos per a Catalunya era de lluny la xifra més alta d'entre totes les comunitats autònomes, però els 2.171 milions es van quedar curts en comparació amb els 2.498 executats a Castella i Lleó.

Renfe, lluny de la mitjana estatal

Pel que fa només a Renfe, l'operadora del servei de Rodalies, l'execució es va quedar en el 42,2% entre el 2015 i el primer semestre del 2022, deu punts per sota de la mitjana espanyola i lluny del grau de compliment de la Comunitat de Madrid (67,8%). De fet, les inversions previstes en territori català eren les més abundants de l'Estat, però al final la regió que allotja la capital d'Espanya va superar Catalunya en la despesa real (724 i 501 milions, respectivament). Andalusia (55,7%), el País Valencià (51,7%) o el País Basc (66,3%) també es van situar en un grau de compliment més gran.