Els transportistes catalans exigeixen a la Generalitat que garanteixi la lliure circulació de persones i mercaderies pels perjudicis econòmics que els causen els talls de carreteres durant les mobilitzacions de pagesos. Calculen que els talls de l’autopista AP-7 els generen pèrdues diàries de 10 milions d’euros i afecten més 11.000 vehicles.
En un comunicat, les organitzacions més representatives dels transportistes indiquen que, des de fa cinc setmanes, pateixen “amb absoluta impotència” les mobilitzacions de la pagesia pels “nombrosos talls no comunicats prèviament en les principals carreteres catalanes, que ocasionen gravíssims perjudicis a l’activitat del transport per carretera i, per tant, a l’activitat econòmica del país”.
Precisen que estan “plenament i radicalment compromesos” amb els drets fonamentals a la manifestació i llibertat d’expressió així com amb les “legítimes reivindicacions de la pagesia catalana”. Això no obstant, assenyalen que aquests drets han de ser compatibles amb un altre dret fonamental com és el de la lliure circulació de persones i de mercaderies.
Alerten dels talls a l'AP-7
Es mostren “molt preocupats pels bloquejos sistemàtics, aleatoris i sense alternativa” que afirmen que s’han portat a terme a les carreteres catalanes durant les darreres setmanes. Afegeixen que aquests talls “han afectat greument” tant els fluxos locals i interregionals de mercaderies en transport per carretera entre Catalunya, la resta de comunitats autònomes i Europa. Posen èmfasi en els talls a l’AP-7, la principal connexió amb Europa, que avaluen en uns perjudicis de 10 milions d’euros diaris.
Davant aquesta situació, els transportistes es dirigeixen a la Generalitat, “com a responsable de l’ordre públic i del bon funcionament dels serveis públics a Catalunya”, perquè prengui les “mesures adients” per garantir la lliure circulació de persones i mercaderies. Això no obstant, no apunten quines haurien de ser aquestes mesures. Recorden que la majoria dels transportistes són autònoms i pimes.
Aquest comunicat està signat per la CETCAT (Confederació Empresarial de Transports per Carretera de Catalunya) i la COT (Coordinadora d’Organitzacions de Transportistes de Catalunya).
Unió de Pagesos (UP) manté contactes amb organitzacions agràries franceses per portar a terme mobilitzacions a la frontera per fer arribar "amb més força i contundència" la seva veu a Brussel·les. S'espera que se sumin altres territoris de l'Estat a aquestes mobilitzacions, com el País Basc, o d'Europa, segons va avançar el coordinador nacional d'UP, Joan Caball. Els agricultors catalans insisteixen en el fet que els compromisos que el comissari d'Agricultura de la Unió Europea, Janusz Wojciechowski, "són insuficients" i algunes "de difícil execució perquè no són propostes reals".