El secretari d'Estat del Ministeri de Treball i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, ha avisat a la CEOE que esperaran fins dilluns vinent 1 de juliol perquè la patronal elevi una de proposada per escrit a Treball sobre la reducció de la jornada laboral o, altrament, pactaran amb els sindicats portar el temps de treball de les 40 hores setmanals a les 37,5 hores el 2025 sense minva salarial.

"Si nosaltres anéssim a dilluns vinent sense cap proposta alternativa de la patronal, haurem de prendre alguna decisió", així ho ha traslladat Pérez Rey després de la reunió d'aquest dilluns amb UGT, CCOO, CEOE i Cepyme, per negociar l'esborrany sobre la reducció de la jornada laboral, que divendres passat Treball va remetre als agents socials.

En declaracions als mitjans, el 'número dos' de Yolanda Díaz ha avisat a CEOE i Cepyme que abans de la pròxima reunió per avançar en la reducció de jornada, que s'ha convocat per a la setmana que ve, han de traslladar els criteris i elements de què fan dependre un acord per reduir el temps de treball, encara que ha indicat que "no poden ser molts, perquè el document és molt nítid en quin és el seu propòsit, que és rebaixar la jornada de manera raonable i esglaonada".

"El que espero, i crec que així faran, és que en el marc del treball de CEOE i Cepyme puguem tenir alguna resposta per a, si és procedent, poder incorporar-la i seguir endavant amb la tramitació d'aquest projecte", ha afegit. Sobre això, Pérez Rey ha subratllat que la reducció de la jornada laboral porta negociant-se des de fa cinc mesos, per la qual cosa "no és possible" que la CEOE no hagi realitzat una proposta per escrit en tot aquest temps. "No suposa un panorama del qual estar orgullós", ha agregat.

Treball adverteix la patronal

"El temps apressa", ha assegurat Pérez Rey, que ha insistit que "les propostes o les contrapropostes han de ser madures i han de ser incorporades al debat, per escrit." Així, ha indicat que les organitzacions sindicals han traslladat en reiterades ocasions quins són les seves posicions en aquesta taula, mentre que la patronal encara no s'ha pronunciat, "més enllà de discutir en bloc la proposta de reforma o llançar missatges apocalíptics", per la qual cosa ha urgit a la CEOE que aclareixi "quina és la posició" de la patronal sobre la matèria.

"L'únic que el Govern no contempla, l'únic que el govern no pot tolerar i no ha, en cap cas, de propiciar a la taula és una estratègia dilatòria. Posem-nos a treballar", ha insistit Pérez Rey.

Preguntat per l'ambient de la taula de negociació, Pérez Rey ha insistit que existeix una "molt bona relació", ja que fa més de quatre anys que la taula negocia elements "crucials" del mercat de treball a Espanya. "Tenim una magnífica relació", ha exposat.

Els sindicats donen suport a Treball

Després de la reunió entre Treball i agents socials, la secretària d'Acció Sindical i responsable d'Ocupació de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha afirmat que les organitzacions empresarials "han enumerat" algunes propostes, però "sense concretar el que volen en aquest procés de negociació".

"Si no hi ha acord, estarem amb el govern, donant suport a aquesta mesura de reducció de jornada, que és necessària adoptar com més aviat millor," ha apuntat Vicente, que espera que CEOE i Cepyme concretin les seves propostes l'abans possible i no dilatin més la negociació d'una mesura "que CCOO lluitarà a la taula de negociació i, si és necessari, al carrer".

Per la seva part, el vicesecretari general d'UGT, Fernando Luján, ha instat també les patronals que aclareixin la "incògnita" de si estan disposades a negociar una nova redacció de l'article 34 de l'Estatut dels Treballadors, en el que es fixi expressament que la jornada màxima a Espanya són 37,5 hores en còmput anual.

Luján ha demanat a la CEOE que expliqui quins són els requisits que es necessitarien perquè formés part de l'acord per saber si les seves condicions són assumibles. "Se'ns ha esgotat el temps, li demano que es pronunciï, que digui clarament quins són els seus objectius i que mitjans necessiten per arribar a ells", ha dit el representant sindical, que ha apuntat que, les seves paraules, no són un ultimàtum a la patronal.

"Si volem que entrin en vigor el 2024 les 38 hores i mitjana, com a trànsit fins a les 37 hores i mitjana el 2025, no tenim ja temps (...) No tenim cap altra possibilitat que avançar. I si [els empresaris] no volen ser al camí, haurem d'avançar sense ells", ha afirmat Luján.

En relació amb l'esborrany presentat per Treball per reduir la jornada, ambdós sindicats han saludat la proposta del govern espanyol a la seva entrada a la reunió d'aquest dilluns, encara que han assegurat que cal introduir alguna qüestió addicional i han tornat a marcar juliol com el mes en què la reducció ha d'estar "liquidada".