Els aturats acollits al subsidi d'atur continuaran cobrant el subsidi d'atur durant 30 mesos, un dels punts de conflicte mantingut entre els Ministeris de Treball, que volia no retallar la durada de la prestació, i el d'Economia, que advocava per retallar-la. A més, ha romàs l'exigència de la vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, que ha defensat l'augment de la prestació mitjana durant tot el període, davant la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, que pretenia reduir la mitjana mensual al llarg del període amb dret a cobrar. No obstant això, la comunicació de Treball matisa que "es prolongarà fins a 30 mesos depenent de l'edat, circumstàncies familiars i la durada de la prestació esgotada", sense matisar. Caldrà llegir la lletra petita quan es publiqui en el BOE, previsiblement aquest dimecres.
Així, Díaz ha aconseguit complir els compromisos adquirits amb Brussel·les: primer, augmentar els col·lectius amb dret al subsidi, en concret a dos: el de menors de 45 anys sense càrregues familiars, unes 150.000 persones, i estendre a tot Espanya als treballadors eventuals agraris, uns altres 250.000, en l'actualitat limitat actualment a Extremadura i Andalusia; segon, millorar les condicions (es cobraran més diners durant el primer any) i, tercer, agilitarà la gestió de la prestació.
Mensualitat
La prestació, actualment en 480 euros mensuals durant 30 mesos -de complir-se el termini de 30 mesos, pot suposar un ingrés total de 14.400 euros-, s'eleva a 570 euros el primer semestre, a 540 el segon i es mantenen els 480 euros per als últims 18 mesos. En cas de cobrar-se, durant tot el període, suposaria 15.500 euros, amb una mitjana de 510 euros al mes, 30 més que en aquests moments.
Per la seva part, Nadia Calviño, ha aconseguit imposar la seva voluntat en la seva exigència per lligar la prestació a la recerca d'ocupació. Treball pretenia que es pogués compatibilitzar la prestació del subsidi i el salari d'un nou treball durant 45 dies, i Economia advocava per mantenir-lo més temps per incentivar que els treballadors acceptin llocs de treball de menor salari. Finalment, el Consell de Ministres amplia el període de compatibilitat d'ambdós ingressos. A diferència de l'Ingrés Mínim Vital -que abona la Seguretat Social- i altres subsidis de les comunitats autònomes per a aquelles persones que pràcticament ja no poden incorporar-se al mercat laboral, el subsidi d'atur, que abona el Servei Públic d'Ocupació Estatal (Sepe), es destina, i busca, reincorporar els beneficiaris al mercat laboral. Generalment, està pensat per a aturats de llarga i molt llarga durada.
Dura batalla
La dura batalla mantinguda entre els Ministeris d'Economia i el de Treball al llarg de tot aquest any, fins i tot abans de les eleccions generals, arran de la reforma del subsidi de l'atur, s'ha saldat amb la cessió per ambdues parts. Encara que, en essència, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, responsable sobre el paper de la reforma, obté avantatge sobre la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, que abandonarà el seu càrrec l'1 de gener de l'any passat per anar al Banc Europeu d'Inversions.
La reforma -que era una de les fites pendents per poder sol·licitar a Brussel·les el quart desemborsament de fons europeus per import de 10.000 milions d'euros- s'aprova amb més d'un any de retard, no només per l'avenç electoral, sinó també per la disputa al si del Govern de coalició. Treball ha aconseguit millorar la quantia durant el primer any i mantenir-la en l'import actual de 480 euros el temps restant fins als 30 mesos de la seva durada.
Les quanties es calculen actualment sobre l'indicador de rendes múltiples (IPREM) que el 2023 està fixat en 600 euros, però que previsiblement pujarà el 2024, de manera que en els primers sis mesos el subsidi equival al 95% de l'IPREM, els següents sis mesos, al 90% i l'any i mig restant, al 80% actual. A més,
Però també tira endavant el plantejament d'Economia de retallar la cotització per jubilació dels perceptors del subsidi majors de 52 anys, una rebaixa que es farà de forma gradual des de la situació actual en la qual es cotitza pel 125% de la base mínima vigent en cada moment. D'aquesta forma, els perceptors del subsidi cotitzaran pel 120% de la base mínima el 2024, pel 115% el 2025, pel 110% el 2026, pel 105 % el 2027 i pel 100 % el 2028.
"Som un govern que defensem i protegim els treballadors i que gestionem millor", ha subratllat Díaz, que ha destacat que la reforma "amplia, millora i simplifica" aquest subsidi després del Consell de Ministres. La vicepresidenta segona ha llevat importància al debat mantingut amb Economia, ha dit que aquestes coses es resolen amb diàleg, encara que ha reconegut que han estat unes negociacions dures.