L'esborrany sobre la reforma de les prestacions assistencials del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) presentada pel Ministeri d'Assumptes Econòmics -dirigit per la vicepresidenta primera, Nadia Calviño-, al Ministeri de Treball -en mans de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz- proposa de reduir dels actuals 30 mesos que dura la prestació, a 12 mesos, segons fonts del Ministeri de Treball. Aquestes mateixes fonts aclareixen que, a més, l'equip negociador de Calviño pretén reduir la quantia mitjana de la prestació, avui en 480 euros al mes.
Així, segons les fonts de Treball, el Ministeri d'Economia ha proposat que dels 12 mesos que duraria com a màxim la prestació del subsidi d'atur, en els tres primers mesos es cobraria el 100% de l'Iprem (Indicador públic de Renda d'efectes múltiples) que el 2023 són 600 euros. En el segon trimestre es reduiria al 80%, equivalent als 480 euros actuals; el tercer, al 65% que el 2023 suposen 390 euros i en el quart i últim trimestre la reducció és al 50% de l'Iprem; és a dir, 300 euros. Això suposa que, una persona que hagués cobrat el subsidi durant el període màxim de 12 mesos, hauria rebut una prestació mensual mitjana de 442,5 euros, gairebé 40 euros menys que en l'actualitat. Treball accepta que la prestació sigui decreixent, però amb una millora substancial sobre els 480 euros actuals.
Les fonts aclareixen que, en aquests moments d'una dura negociació entre ambdós ministeris, Economia manté la pretensió de la reducció de 30 a 12 mesos amb la reducció de la quantia mitjana. Tanmateix, des de Treball, Ministeri en mans de Sumar, alerten que la retallada d'Economia del subsidi ha anat, fins i tot, més lluny, ja que han arribat a proposar d'elevar dels actuals 52 anys a 60 anys el dret a cobrar el subsidi. La qual cosa, ressenyen, és una contradicció amb les tesis mantingudes pel mateix partit socialista, si es té en compte que el 2019, durant el primer Govern de Pedro Sánchez, que va governar en solitari, es va aprovar reduir 52 anys dels 55 anys en què hi havia amb Mariano Rajoy. El Partit Popular va ampliar en la reforma laboral de 2012 dels 52 anys l'edat mínima per tenir de dret al subsidi a 55, i el PSOE ha pretès tornar la mesura als 52 anys, per la qual cosa sorprèn la proposta de Calviño d'elevar-lo a 60 anys. Una mesura que, les fonts de Treball, aclareixen, ha estat retirada per Economia.
No és l'única retallada que ha plantejat Economia, sempre segons les fonts del Ministeri de Treball, que declaren que la proposta de Calviño pretenia endurir les causes per a la retirada de la prestació a aquells beneficiaris del subsidi que rebutgin una ocupació. Sempre segons aquestes fonts, l'equip de la vicepresidenta primera hauria suggerit reformar la Llei sobre Infraccions i Sancions en l'Ordre Social (Llisos) que estableix quines actuacions laborals, tant d'empreses com de treballadors, són punibles i en quin grau, en agrupar-se com llevis, greus i molt greus.
Perdre la prestació
Actualment, ja es contempla la possibilitat que un aturat que cobri la prestació contributiva o assistencial que rebutgi una oferta d'ocupació, podria perdre l'"atur" si és reincident. Fins i tot es recull a la mateixa pàgina del SEPE. Tanmateix, des del Ministeri de Díaz insisteixen que la Llei d'Ocupació aprovada el febrer d'aquest any (l'última gran reforma de Díaz abans de la convocatòria d'eleccions) es va establir que l'oferta ha de ser una "col·locació adequada", que significa un contracte indefinit, cobrant almenys el salari mínim interprofessional (SMI) i d'una professió relacionada amb l'aturat. Però Treball acusa, igualment, Economia, de pretendre endurir els controls dels beneficiaris dels subsidis, fent-los comparèixer mensualment a les oficines d'ocupació, quan actualment és trimestral, per veure si està incorrent en incompatibilitats amb algun tipus d'ingrés que pugui percebre.
A més, Economia vol mantenir un mes d'espera per poder passar de cobrar la prestació contributiva a l'assistencial, teòricament, segons Treball, per incentivar la recerca d'ocupació, ja que es produeix un mes sense ingressos. Els sindicats porten sol·licitant l'eliminació d'aquest mes de cadència, una cosa que dona suport a Yolanda Díaz.
Calviño està sola
Tanmateix, fonts del Ministeri de Treball declaren estar tranquils amb la reforma del subsidi d'atur, que cobren de mesura mensual 725.000 persones, de les quals el 60% tenen dret per ser majors de 52 anys i haver esgotat les prestacions contributives. I ho estan per dos motius: primer, perquè afirmen que la posició d'Economia no és, necessàriament, la posició del partit socialista, inclosos molts dels seus ministres, contraris que aquesta prestació pateixi retallades, com està plantejant la vicepresidenta primera. I segon, perquè des del Ministeri de Díaz s'acullen al pacte de Govern firmat entre ambdós partits: "simplificarem i millorarem el nivell assistencial per atur, facilitant l'accés, la compatibilitat amb el treball, dotant-lo de prou prestacions i reforçant els incentius a l'ocupació." És a dir, en cap cas no es contemplen retallades, assenyalen en el Ministeri de la líder de Sumar.