El Ministeri de Treball ha donat per finalitzada la tarda d'aquest dilluns la negociació bilateral -sindicats i empresaris- que ha anat encavalcada a la taula a tres parts -incloent el Govern- per aprovar la reducció legal de la jornada que ha d'acabar aquest any en 38,5 hores (des de les 40 actuals) i en 37,5 hores l'any vinent, segons es recull en l'acord de Govern firmat entre el PSOE i Sumar. Així, el departament que dirigeix Yolanda Díaz liderarà des d'ara mateix la negociació amb patronal i sindicats per intentar tancar com més aviat millor un acord que permeti començar a reduir la jornada laboral màxima amb l'horitzó de les 37,5 hores setmanals el 2025, segons ha revelat el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, després de la reunió mantinguda fa tot just uns minuts en el Ministeri de Treball.
Pérez Rey, en declaracions als mitjans de comunicació, ha explicat que la negociació bipartida entre patronal i sindicats no té més recorregut i que serà el Ministeri de Treball el que reuneixi cada setmana als agents socials. Una cosa en la qual han coincidit els negociadors dels sindicats, Fernando Luján, per UGT, i Maricruz Vicente, de CC.OO. que han demanat concreció a la CEOE, per conèixer les seves pretensions en la negociació de la jornada.
Pérez Rey ha afirmat que no vol establir terminis per facilitar la negociació i l'acord, encara que ha insistit que el Govern espanyol té pressa. "Com més aviat millor", ha dit, per matisar que no oculta que li agradaria anar-se'n de vacances amb els deures fets.
Els sindicats han insistit en la necessitat de comptabilitzar correctament les hores extraordinàries que realment es realitzen a Espanya. Luján ha comentat que no poden continuar fent-se més de 60 milions d'hores extra cada any, sense registrar-se, ni reconèixer-se, ni sense ser abonades ni cotitzada per elles a la Seguretat Social. En aquest sentit, els sindicats consideren imprescindible establir fórmules de còmput de les hores extraordinàries més eficients. La secretària confederal d'Acció Sindical i Ocupació de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha explicat que part del problema per no poder tancar acords en la negociació amb les patronals CEOE i Cepyme ha estat en les hores extraordinàries. CCOO reclama abordar aquest tema amb una reforma del registre horari que posi fre a l'abús de les hores extres.
Treball convocarà als agents socials totes les setmanes i portarà a la pròxima reunió del dilluns 24 una proposta de text per concretar una mesura recollida en l'acord de Govern PSOE-Sumar i de la que la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha fet tancada defensa. Pérez Rey ha incidit que és la taula de negociació més important de la Legislatura i que, al costat de la reducció des de les 40 hores setmanals vigents, es millorarà el registre horari.
També ha deixat clar que des del Govern no es permetrà "intercanviar jornada ordinària per jornada extraordinària", amb referència a les hores extraordinàries. "No veiem amb bons ulls la reducció de jornada a canvi d'hores extres", ha insistit. Sobre la possibilitat de tancar o no un pacte amb la patronal sobre aquest tema, ha incidit que "es farà tot el possible per incorporar tots els actors" però que, si no fos possible, no es renunciarà "per cap motiu" a un dels elements característics d'aquest Govern de coalició.
"No hem traslladat encara un text per respectar la negociació bipartida, no volíem influir, però com ja no dona més fruits, incorporarem un text a la negociació", ha dit el secretari d'Estat. Pérez Rey ha explicat que "els vímets" per aconseguir un acord amb els agents socials per després traslladar-lo al Parlament impliquen reduir la jornada laboral setmanal a 37,5 hores setmanals el 2025, amb un pas previ el 2024 de 38,5 hores que inclogui la millora "substancial" del registre horari a través de la seva "digitalització completa", accessible per a la Inspecció de Treball. "Volem que es controli el temps de treball i que es controli adequadament", ha recalcat Pérez Rey