El Ministeri de Treball i Economia Social, liderat per Yolanda Díaz, ha anunciat que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) de 2024 continua vigent, en contra del publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) després que el Congrés tombés un paquet de mesures que incloïa la pròrroga a la pujada acordada l'any passat. Farà inspeccions per garantir que es compleixi, ha informat mitjançant un comunicat.

Segons el ministeri, "la desaparició abrupta de la pròrroga no afecta ja els salaris vigents, per entendre que es tracta d'un salari ja fixat a un contracte." Ho ha especificat en un Criteri interpretatiu publicat per la Direcció General de Treball. A més, el ministeri determina també que "les noves contractacions no han de prendre com a referència un salari mínim inferior fixat en l'SMI de 2024".

"La Inspecció de Treball vigilarà que les persones treballadores rebin puntualment la remuneració pactada i verificarà el compliment estricte d'aquesta obligació empresarial", resa el comunicat.

El criteri publicat pel Ministeri cita al Tribunal Constitucional, que demana de promoure la justícia i la igualtat i assegura que un Estat social "ha de complementar aquell sistema de determinació del mínim salarial establint des dels poders a què competeix la governació d'uns sostres salarials mínims que, responent a aquells valors de justícia i igualtat, donin efectivitat al també mandat constitucional contingut a l'article 35.1", que a més del dret al treball recull el dret "a una remuneració suficient per satisfer les seves necessitats i les de la seva família", emparat també per la Carta Social Europea.

Per això, el ministeri defensa que la desaparició del terra legal actual seria "contrari als principis bàsics que ordenen la normativa laboral" i que, per tant, l'SMI té vigència. Entre els arguments per defensar-lo, assegura que si canvia la base, es donaria "una desvirtuació del caràcter protector de l'SMI i una situació d'incertesa i inseguretat jurídica de difícil explicació", així com "un incompliment de les exigències que es deriven de les normes" i "la impossibilitat d'aplicar-ho d'acord amb altres magnituds vinculades a l'SMI".

Per tot això, el Ministeri considera que l'SMI continua vigent per als contractes realitzats, ha de ser guia per als que es firmin i anuncia que mobilitzarà Inspecció per garantir el seu compliment.

El criteri es publica un dia després que el Congrés votés en contra del paquet òmnibus de mesures de l'executiu de Pedro Sánchez que, a més de la pujada de l'SMI, incloïa una pujada de pensions i una pròrroga a la rebaixa de preus del transport públic.