El Ministeri de Treball i Economia Social es reunirà aquest dilluns amb sindicats i patronal per iniciar les negociacions que permetin reformar la normativa que regula el salari mínim interprofessional (SMI) a Espanya. L'objectiu del Ministeri és dur a terme l'adaptació completa de la Directiva de Salaris Mínims Europea, un compromís que la ministra de Treball va adquirir amb els sindicats CCOO i UGT en l'acord per pujar l'SMI per a l'any 2025.

La Directiva sobre Salaris Mínims es va adoptar el 2022 al si de la Comissió Europea i busca millorar les condicions de vida i feina als països que conformen la Unió Europea (UE), assegurant l'adequació dels salaris mínims legals a les condicions de vida de cada país.

Actualització periòdica de l'SMI legal

Entre altres aspectes, Europa demana als estats membres fixar un procediment per establir i actualitzar el salari mínim amb criteris clars, que tingui en compte el poder adquisitiu de l'SMI en relació amb el cost de la vida i la composició de les llars, el nivell general i la distribució dels salaris al país, la taxa de creixement salarial en l'àmbit nacional i la productivitat nacional juntament amb la seva evolució a llarg termini. A l'hora de fixar el salari mínim, la norma estableix que els països membres de la UE han d'adequar l'SMI a valors de referència comunament utilitzats a escala internacional, de manera que l'SMI se situï en el 60% de la mitjana salarial bruta i el 50% del salari mitjà brut.

A més, la Comissió Europea insta els països que garanteixin una participació efectiva dels interlocutors socials en la fixació de salaris, promovent la negociació col·lectiva, i recomana que en aquells països en els quals menys del 80% de la plantilla estigui emparada per un conveni col·lectiu es faci efectiu un pla d'acció que augmenti aquesta cobertura.

De la mateixa manera, demana als estats membres de la UE una actualització periòdica del salari mínim legal, almenys cada dos anys i, en els Estats en els quals hi ha mecanismes d'indexació automàtica o semiautomàtica, almenys cada quatre anys. La Directiva establia el 15 de novembre de 2024 com a termini màxim perquè els estats membres adoptessin les mesures necessàries per donar compliment a aquesta norma.

Absorció de plus

Per la seva part, CCOO i UGT pretenen abordar en aquesta taula de diàleg social algunes de les qüestions que van quedar pendents en l'últim acord per pujar l'SMI i que van fer als sindicats acceptar una alça menor de la qual reivindicaven. Així, volen debatre els criteris d'aplicació de la compensació i absorció a conseqüència de l'increment de l'SMI en relació amb els complements o plus que tenen els treballadors; l'actualització de manera automàtica dels salaris en convenis que puguin veure's afectats pel salari mínim i com actualitzar les quanties diàries i per hora de l'SMI si es rebaixa la jornada.

"Som conscients que els temes que hem plantejat per al seu debat són de molta envergadura (...) i no podem esperar a apujar els salaris a aquelles persones que estan en l'SMI", han assegurat des de CCOO.