El Ministeri de Treball que lidera Yolanda Díaz ha posat sobre la taula una proposta de reducció de jornada laboral més flexible, amb més marge per a la distribució irregular d'hores al llarg de l'any en alguns sectors, en un intent de sumar a les patronals CEOE i Cepyme a l'acord.
Després de la reunió que van mantenir els agents socials aquest dilluns amb el Ministeri, el secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, va confirmar que la vocació del govern espanyol és assolir un acord "amb totes les parts" incloent les patronals CEOE i Cepyme, que fins ara s'han desmarcat.
Segons les seves paraules, se'ls ha ofert flexibilitat per possibilitar "la capacitat d'adaptació de sectors productius inconstants", com l'agricultura o l'hostaleria, que tenen més càrrega de treball en determinades èpoques de l'any. Pérez Rey va recordar que el 10% de la jornada que es pot distribuir de forma irregular al llarg de l'any s'aplicaria sobre la jornada prèvia i no la reduïda.
Si bé no va detallar més mesures de la nova proposta, va apuntar la possibilitat de donar més marge en alguns casos a les micropymes, concessionàries, empreses o sectors més allunyats de les 37,5 hores setmanals. "Hi ha marges perquè l'entrada en vigor sigui ordenada", va afegir.
Excés de jornada
A més d'aquesta mesura de la distribució jornada, Pérez Rey va detallar que la nova proposta també incorpora un agreujant per a infraccions relacionades amb l'impacte del temps de treball en la seguretat i salut dels treballadors. "Les jornades desproporcionades, el treball de sol a sol, maten", va subratllar Pérez Rey, mentre va explicar que, amb aquesta mesura, un excés de jornada que posi en perill la integritat física del treballador, passarà de ser considerada una infracció greu a molt greu.
El secretari d'Estat es va reunir de nou aquest dilluns amb representants de patronal i sindicats per presentar-los una nova proposta, després d'una setmana que va començar amb certa crispació però que va anar dissolent-se fins a afrontar la negociació amb voluntat d'acord a totes les parts.
L'objectiu del govern espanyol és reduir la jornada laboral des de les 40 hores setmanals de l'actualitat, fins a les 38,5 hores aquest any i les 37,5 hores, el vinent, un marge que el Ministeri de Treball podria "flexibilitzar" per aconseguir l'acord tripartit.
"Avui la taula ha avançat", va indicar Pérez Rey, posant de relleu també les propostes més concretes plantejades per la patronal, com que es permeti a les empreses una millor distribució de les hores o compassar l'entrada en vigor de la reducció a la vigència dels convenis col·lectius.
Advertèncias dels sindicats
Des dels sindicats han rebutjat canvis que suposin una dilació injustificada de l'entrada en vigor d'aquesta reducció però s'han mostrat disposats a valorar les noves propostes del Ministeri de Treball amb l'objectiu d'aconseguir un acord tripartit.
"La proposta ha de valorar-se en el seu detall (...) que la CEOE renovi el seu compromís amb el diàleg social", ha assenyalat el vicesecretari general de Política Sindical de UGT, Fernando Luján, que ha recordat que el compromís de reduir la jornada forma part d'un acord de govern. "Els compromisos s'han de complir, és un compromís amb la ciutadania", va apuntar Luján que ha mostrat la disposició de UGT a ser flexible "si és una flexibilitat raonada".
En la mateixa línia, el secretari d'Estudis i Formació Sindical de CCOO, Carlos Gutiérrez, va deixar clar que no estan ni per l'ajornament ni per la dilatació" de l'entrada en vigor d'aquesta mesura. Gutiérrez també va evitar pronunciar-se sobre els detalls de la nova proposta en espera d'analitzar-la amb detall.
Els agents socials i el Ministeri de Treball es tornaran a reunir dilluns vinent una altra vegada.