El Ministeri de Treball i Economia Social ha proposat aquest divendres als agents socials de bonificar la conversió de contractes a temps parcial en llocs de treball a temps complet dins del procés d'acompanyament a les petites i mitjanes empreses de menys de 10 treballadors per a la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores.
Després d'una nova reunió de la taula de diàleg social per a la rebaixa de jornada, el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha explicat que aquesta mesura és un dels "tres elements capitals" que conformen l'anomenat 'Pla Pime 375'.
Els altres dos elements, ja avançats en la reunió anterior de la taula, són els de bonificar els contractes indefinits que realitzin les pimes de menys de 10 treballadors a conseqüència de l'aplicació de la rebaixa de la jornada laboral; i la posada en marxa de plans d'assessorament i guies sectorials que tinguin en compte les característiques de cada sector, en principi de la mà dels serveis públics d'ocupació.
En aquest sentit, ha assenyalat que Treball ha desplegat una sèrie de centres d'orientació i emprenedoria gràcies als fons europeus, que són els que el Ministeri vol que acompanyin els petits empresaris en la reducció de jornada fins a les 37,5 hores setmanals.
Pérez Rey ha indicat que hi ha moltes pimes del comerç i l'hostaleria on abunden els contractes a temps parcial, per la qual cosa Treball proposa de bonificar els increments de jornada per ajudar les empreses de menys de 10 de treballadors que puguin aplicar la rebaixa a les 37,5 hores setmanals.
"Impulsarem la feina de qualitat i impulsarem que la reducció de jornada sigui un estímul per a la creació d'ocupació. Però no només volem incentivar la creació de nous llocs de treball indefinits derivats de la reducció de jornada, sinó que el que volem fer és també estimular que els contractes a temps parcial puguin transformar-se en contractes a temps complet a conseqüència de la reducció de jornada", ha recalcat Pérez Rey.
El secretari d'Estat de Treball ha afirmat que bona part de les empreses petites, especialment del sector del comerç o de l'hostaleria, tenen molta contractació a temps parcial. "Per tant, tenen un marge més que important per incrementar la jornada degut a la reducció de jornada. Això fa que la reducció de jornada no només pot ser una oportunitat per crear més llocs de treball, sinó que a més, és una bona oportunitat per deixar enrere els treballs a temps parcial de curta durada", ha explicat.
Pérez Rey ha indicat que les bonificacions per la creació de llocs de treball indefinits no seran iguals que les que es donaran per l'increment de la jornada, però no ha donat xifres. "Li demanem també a les organitzacions patronals i sindicals que facin algunes consideracions sobre quin hauria de ser la quantia per evitar que les bonificacions es converteixin en un pes mort", ha apuntat el secretari d'Estat, que ha mostrat la seva disposició a dissenyar conjuntament les esmentades bonificacions.
Grup d'experts per al registre horari
Pérez Rey ha indicat que a la taula d'avui s'ha donat una especial atenció al registre horari perquè la legislació en matèria de temps de treball es compleixi. Aquest registre, juntament amb la reducció de jornada, el 'Pla Pime 375' i el dret a la desconnexió digital, constitueixen el perímetre de la negociació, que ha quedat "segellat" ja i sobre el qual Treball ha traslladat als agents socials un document escrit.
El Govern ha insistit en la necessitat que aquest registre horari sigui electrònic, que no sigui fàcilment manipulable, i que sigui "interoperable" per part de la Inspecció de Treball per poder verificar si es compleix o no amb la normativa en matèria de temps de treball.
"És evident que una obligació com la del registre horari necessita un desenvolupament reglamentari molt més extens, que tingui en compte les singularitats sectorials, les particularitats de cada un dels treballadors o que, d'alguna manera, tingui en compte que hi pot haver fins i tot algunes categories on el registre ha de funcionar d'una manera diversa", ha apuntat Pérez Rey, que ha avançat que fa algunes setmanes es va constituir un grup d'experts perquè ajudi en aquest desenvolupament reglamentari i poder així combinar la reducció de jornada "amb la seva plena eficàcia".
Preguntat per quan entrarà en vigor el nou registre, Pérez Rey ha afirmat que, per qüestió de temps, ho farà quan sigui també vigent la reducció de jornada a 37,5 hores setmanals. "Però res no ens evita començar a treballar ja per garantir el desenvolupament reglamentari adequat", ha afegit.
Així mateix, ha deixat clar que Treball no es planteja el registre horari com una mesura alternativa a la reducció de jornada, doncs no contempla que les 37,5 hores no vagin a ser aprovades pel Parlament.
Amb la proposta escrita d'avui, Treball entén que el Govern ha desplegat ja totes les mesures d'aquesta taula. "Estan totes negre sobre blanc, negociem amb papers a sobre de la taula i esperem la resposta de les organitzacions", ha assegurat Pérez Rey, que ha afegit que està "especialment interessat" que CEOE "estudiï amb deteniment i cura" el 'Pla Pime 375' i digui si es necessita alguna mesura addicional de suport o d'estímul a la petita empresa.
Pérez Rey ha assegurat que Treball explorarà totes les possibilitats per assolir un acord, deixant clar que el compromís de rebaixar la jornada a 37,5 hores setmanals el 2025 és "irrenunciable".
Sindicats amenacen d'acabar amb la negociació
Pel seu costat, CCOO i UGT han lamentat que la taula de diàleg social porti reunint-se des de fa més de nou mesos i l'actitud de la CEOE continuï sent la mateixa: negar la reducció de jornada per llei i voler que es continuï negociant per conveni col·lectiu.
Per aquesta raó, la secretària confederal d'Acció Sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha avisat que si CEOE no es posiciona després del document lliurat pel Ministeri de Treball aquest divendres, acabaran el procés de negociació. "El Govern ha d'actuar perquè realment aquesta mesura es compleixi", ha insistit, alhora que ha amenaçat amb més mobilitzacions.
Respecte al document del 'Pla Pime 375', els sindicats no han volgut fer observacions perquè la proposta del Govern no ha estat explicada durant la reunió i s'ha lliurat al final d'aquesta, segons han criticat.
No obstant això, han insistit que l'entrada en vigor de la reducció de la jornada "no es pot retardar de manera reiterada" i han urgit al Govern a actuar i anar a "mesures eficaces".
En relació amb el registre horari, el vicesecretari general de Política Sindical de UGT, Fernando Luján, ha insistit que la mesura no es pot ajornar, ja que cada setmana hi ha sis milions d'hores extres que no s'han cotitzant, la qual cosa suposa un impacte de més de 3.250 milions d'euros.
"Aquesta situació no es pot tolerar. Ha d'implantar-se un registre que no generi aquest abús", ha reclamat Luján, alhora que ha demanat sancions "fortes" per a les empreses que incompleixin la jornada laboral.
CEOE manté el seu "no"
Pel seu costat, fonts de CEOE han assegurat a Europa Press que la reunió s'ha desenvolupat "sense novetats" i la patronal segueix en contra de la reducció de la jornada laboral, en ser una matèria que creuen que s'ha d'abordar en la negociació col·lectiva, encara que continuaran presents a la taula de negociació per reduir la jornada.